Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Första potatisen hann före auktionen

Årets första färskpotatis skulle säljas på auktion på nätet, var det tänkt. Men en odlare i skånska Boarp hann före och krängde premiärknölarna för 995 kronor kilot. Nu ställs auktionen in.

-Potatisen såldes till grossisten Swedfruit i Helsingborg och kommer sedan att säljas i en livsmedelsaffär i Stockholm, berättar odlaren Lars Grönkvist för Helsingborgs Dagblad på nätet.

Han intygar att det handlar om frilandsodlad färskpotatis, som vuxit utomhus under täckväv. Cirka tio kilo plockades och såldes på onsdagen.

Branschorganisationen Svensk Potatis har annars slagit på trumman för sin nätauktion på årets första svenska potatis, planerad att hållas på torsdagen. Hälften av förtjänsten skulle enligt planerna gå till välgörenhet.

Nu blir det inte den allra första potatisen som auktioneras ut och pristaket sattes i och med de 995 kronor kilot som Grönkvist fick. Ordföranden i Svensk Potatis, Lars Elofsson, ser därmed ingen mening i att genomföra auktionen.

-Flera andra av våra odlare hade mycket väl också kunnat plocka i dag. Men det verkar som det för vissa är viktigast att komma först än att vara med på något som skulle gynna hela näringen, säger Elofsson till TT.