Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En man i 35-årsåldern dömdes för oaktsam våldtäkt tidigare under hösten – den första domen i ett sådant mål sedan brottet infördes. Arkivbild.

Första oaktsamma våldtäkten överklagas inte

Medan mannen ansåg att de hade "passionerat" sex, kände sig kvinnan livrädd och försökte förgäves värja sig. Första domen sedan det nya brottet oaktsam våldtäkt infördes har fallit. Just den överklagas inte – men för rättsväsendet är det viktigt att få den här typen av mål prövade av högre instans.

En man och en kvinna fick tidigare i höstas kontakt med varandra via dejtingappen Tinder, och bestämde sig för att ses i mannens lägenhet.

Båda är överens om att de där har haft samlag och att det förekommit andra sexuella handlingar. Men i övrigt skiljer sig berättelserna åt om vad som hände under kvällen.

Medan kvinnan berättat att hon varit livrädd och fått brottas för att värja sig mot mannen, har han upplevt det som att de "lekte" och hade "passionerat" sex.

I slutet av oktober föll domen mot mannen – ett års fängelse för oaktsam våldtäkt.

Försökte skydda sig

Rätten anser att det inte kan bevisas att mannen begick gärningen med uppsåt, vilket hade krävts för att döma honom för brottet våldtäkt.

Men när kvinnan försökte dra sig undan från mannen drog han henne tillbaka. När hon försökte skydda sig med sina händer tog han bort dem. Och efter att mannen tagit ett strupgrepp på henne måste han ha insett att risken fanns att hon inte deltog frivilligt, enligt domen.

Därmed har han varit grovt oaktsam gällande omständigheten att kvinnan inte deltog frivilligt, anser rätten.

I fredags var sista dagen för överklagan, men ingen sådan har inkommit till Stockholms tingsrätt. Därmed har domen nu vunnit laga kraft.

Till Expressen har mannens advokat Martin Cullberg tidigare sagt att mannen inte velat överklaga, trots att han anser sig vara oskyldig.

- Vi gör en bedömning av läget och risken är för stor för att han kommer att dömas för oaktsam våldtäkt även i hovrätten. Överklagar vi så kommer åklagaren överklaga och vilja ha en uppsåtlig våldtäkt och då riskerar han straffskärpning, sade advokaten till tidningen.

Komplicerade fall

Anne Ramberg, generalsekreterare för Advokatsamfundet, har förståelse för den bedömningen.

Samtidigt är det viktigt att den här typen av mål prövas i högre instans, anser hon, eftersom de är förenade med svåra avgöranden och gränsdragningsproblem.

- Det är ett nytt brott som införs, och det är angeläget att man på sikt får ett klargörande i högre instans. Alla de här målen är ju i och för sig olika, och sexualbrott är särskilt komplicerade eftersom det oftast inte finns några vittnen.

Införandet av brottet oaktsam våldtäkt har av många pekats ut som den del i den så kallade samtyckeslagen som kan komma att leda till fler lagföringar.

- Det är nog inte ett stort antal, men det kommer nog leda till några fällningar som man kan trycka in under den här bestämmelsen, som inte når upp till de krav som ställs för en uppsåtlig våldtäkt, säger Anne Ramberg.