Stenåldershunden i Blekinge Museers föremålsmagasin i Karlskrona visas nu upp för medier.
Stenåldershunden i Blekinge Museers föremålsmagasin i Karlskrona visas nu upp för medier. Bild: Johan Nilsson/TT

Första bilderna på unikt fynd från stenåldern

Hög status och käkar som en varg – nu kommer allt mer information om den så kallade Stenåldershunden från Blekinge. Här kommer de första bilderna på det unika fyndet som har drygt 8000 år på nacken.

ANNONS

– Det är en form spetshund, med speciella drag som skiljer sig från dagens hundar, berättar osteolog Ola Magnell från Arkeologerna vid Statens Historiska Museer i Lund och fortsätter:

– Den är rätt stor och den har kroppsbyggnad som en grönlandshund. Huvudet är stort som hos en dalmatin och käken lika kraftig som på en varg.

Det unika fyndet gjordes i samband med de stora arkeologiska utgrävningarna i Sölvesborg i Blekinge tidigare i höstas. Plötsligt upptäcktes en 8 400 år gammal hund, fint hoprullad i en grop. Begravd med vad som tros vara gravgåvor. Detta mitt i det område där över 50 stora huskonstruktioner från samma tid just har hittats.

ANNONS

Hunden lyftes ur marken i ett tungt block av sand, och har sedan dess förvarats på Blekinge museums föremålsmagasin. Osteolog Ola Magnell från Arkeologerna, Statens Historiska Museer, i Lund har lagt många timmar på att pensla fram forntiden. Det visar sig att hunden är välbevarad – om än något skör med sina benrester.

”Ett av de äldsta gravfynden av hund i landet” har Ola Magnell tidigare konstaterat. I dag funderar han över huruvida djuret, som haft en mankhöjd på runt 54 centimeter, kan ha haft en något annorlunda status.

– Det är inte alla hundar som man begraver på detta sätt i grop. Det är inte alla hundar som får en begravning på denna tid , så denna hund är på så sätt speciell , säger Magnell till TT.

– Man kan inte utesluta att det är ett offer. Men vi tror det är en grav. Jag tycker det är rimligaste tolkningen.

Arbetet med hunden fortgår – nu väntar analys svar på en rad provtagningar som försöker utröner alltifrån vad hunden ätit till vilken ålder den haft och vilka sjukdomar den drabbats av.

När arbetet är klart kommer eftervärlden i någon form få möjlighet att uppleva den.

– Den ska kunna ställas ut – men var och när är inte klart. Det viktiga nu är att rädda den.

ANNONS

Anna Karolina Eriksson/TT

Osteolog Ola Magnell vid den frampenslade stenåldershunden.
Osteolog Ola Magnell vid den frampenslade stenåldershunden. Bild: Johan Nilsson/TT

Fakta: Utgrävning i Ljungaviken

I Ljungaviken i Sölvesborg finns arkeologiska spår som sträcker sig mer än 8 000 år tillbaka i tiden och utgrävningar har pågått här under cirka 15 års tid.

Under utgrävningarna, som nu är inne i slutfasen, har rester av 51 hus hittats, liksom stora mängder flinta och eldstäder.

Området ligger skyddat nära vattnet och marken är väldränerad. Vid en snabb havsnivåhöjning för 8 200 år sedan täcktes marken av lera och därefter har tjocka sandlager tillkommit.

När utgrävningarna avslutats kommer nya bostäder att byggas på platsen.

Källa: Blekinge museum

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS