Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Prins Carl Philip och prinsessan Sofia med kungahusets senaste tillskott. På torsdag ska den nye prinsens namn tillkännages.

Första bilden på nye prinsen

I morgon, torsdag, får vi veta vad den nyaste prinsen i familjen Bernadotte ska få för förnamn. Men redan har prinsessan Sofias och prins Carl Philips nyfödde son förärats med både salut och familjens offentliga gratulationer.

På onsdagen släppte hovet den första bilden på prinsparet och deras nyfödde sons panna. De leende föräldrarna poserar med lillprinsen som knappt synlig ligger nedbäddad med mössa i vad som ser ut som en bilbarnstol.

Vid tolv sköts det som traditionen bjuder salut på flera håll i landet, vid salutstationerna vid Skeppsholmen i Stockholm, Boden, Härnösand, Karlskrona och Göteborg. 21 skott skjuts vid en kunglig födsel.

Familjen skickade också sina lyckönskningar till de nyblivna föräldrarna via hovets hemsida.

"Vi är glada för prins Carl Philip och prinsessan Sofias skull och lyckliga över att få bli farföräldrar", skriver kungaparet.

"Det är ett efterlängtat barnbarn och vi är båda mycket stolta och lyckliga", skriver morföräldrarna Marie och Erik Hellqvist.

Namn nästan spikat

Först på torsdagen får vi reda på vad prinsen ska heta. Klockan 11.15 kommer konselj att hållas på Slottet med anledning av att prinsessan Sofia och prins Carl Philip fått en son. Barnets namn och titel kommer då att avslöjas, när kungen formellt informerar regeringen om det.

Innan dess hålls vittnesbekräftelse på Drottningsholms slott. På plats är bland annat riksdagens talman Urban Ahlin, statsminister Stefan Löfven och statsfrun Anna Hamilton.

Dagen därpå klockan 12.00 hålls tacksägelsegudstjänst, Te Deum, i Slottskyrkan, meddelar hovet. Inbjudna är närmaste familjen, riksdags- och regeringsrepresentanter samt andra officiella representanter och hovets personal.

Pojken föddes klockan 18.28 på tisdagen på Danderyds sjukhus och paret har diskuterat namnet, men hade vid tisdagskvällens presskonferens ännu inte spikat det helt.

- Inte hundra, men nästintill, sade prins Carl Philip. Får plats fem

Sonen hamnar på plats fem i successionsordningen, efter fastern kronprinsessan Victoria, kusinerna prinsessan Estelle och prins Oscar samt pappa prins Carl Philip.

Drottning Silvia fick beskedet om att hon blivit farmor i New York, där hon invigningstalade i FN:s generalförsamling om världens drogproblem.

- Farmor för första gången, jag är så glad, verkligen, säger hon till Expressen och Aftonbladet efter mötet, och tillägger att hon hade lite svårt att koncentrera sig under mötet när hon "förstod att något var på gång".