Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
1/3

Förslag: Nyanlända kvoteras till populära skolor

Kommuner ska kunna kvotera in nyanlända elever till populära skolor, föreslår regeringen.

Den föreslagna lagen blir tillfällig med syfte att minska boendesegregationen, rapporterar Ekot. Fem procent av utbildningsplatserna ska kunna kvoteras till elever vars vårdnadshavare vill att de ska gå på skolan i fråga.

– Tio procent av skolorna tar emot hälften av alla nyanlända elever. Och i ganska stor utsträckning är det skolor som redan från början hade tuffa förutsättningar, säger Gustav Fridolin till TT.

– Man vill kunna använda flera skolor för att se till att både de eleverna som kommer nya, men även de eleverna man redan har, får en bra undervisning.
 

Inte efterfrågat

Möjligheten att kvotera är dock inte något som efterfrågas av kommunerna i någon större utsträckning, enligt Per-Arne Andersson, chef för avdelningen för utbildning och arbetsmarknad på Sveriges Kommuner och Landsting (SKL).

– Ett problem är att man tror att det här löser hela den här situationen som vi har med många nyanlända elever på vissa skolor, säger Per-Arne Andersson till Ekot.

– Det är en lång rad andra detaljer som är viktiga. Det handlar om tillgång till lärare, svenska 2-lärare, modersmålslärare, studiehandledare på modersmål, lärare som har erfarenhet av att jobba med nyanlända och så vidare, fortsätter han.
 

Fler åtgärder behövs

Gustav Fridolin håller med om att det behövs fler åtgärder och säger att regeringen jobbar på det. Vad gäller kvoteringsförslaget säger han många uttryckt intresse för lösningen.

– Nu skickas det ut på remiss, då ser vi hur stort intresset är, säger Gustav Fridolin.

Information om skolvalet till de nyanlända elevernas föräldrar blir viktig för att den föreslagna lagen ska ha någon effekt.

– Det bygger på att kommunerna jobbar tillsammans med föräldrarna.

Lärarnas Riksförbunds ordförande Åsa Fahlén är positiv till förslaget.

"Låter rimligt att kommunerna får större frihet att åtgärda segregeringen", säger hon i ett pressmeddelande.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.