Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Regeringen föreslår att estetiska ämnen ska ingå i alla nationella program i gymnasieskolan. Arkivbild.

Förslag: Estetiska ämnen obligatoriska

Ett estetiskt ämne ska införas i alla nationella program i gymnasieskolan. Förslaget kommer från regeringen som skickar det vidare till lagrådet.

"Ett estetiskt ämne är viktigt för att elever ska få möta konstnärliga och estetiska uttryck och komplettera skolans breda kunskaps- och bildningsuppdrag", säger gymnasie- och kunskapslyftsminister Anna Ekström i ett pressmeddelande.

- Vi är enormt positiva till att estetiska ämnen blir obligatoriska, men det är en plump i protokollet att man ger det en så pass kort kurs som 50 poäng. Det riskerar att bli väldigt upphackat och övergripande, säger Johanna Jaara Åstrand, ordförande för Lärarförbundet, till TT.

För att få in ett estetiskt ämne på 50 gymnasiepoäng kommer gymnasiearbetet att minskas med lika många poäng och på så sätt halveras. Undantaget är det estetiska programmet där karaktärsämnena förstärks med 50 poäng.

- Detta är ett viktigt ställningstagande av regeringen, men det riskerar att bli ett för litet steg. Vi hade hellre sett att man hade gått på utredningens förslag om att lägga till en kurs på 100 gymnasiepoäng, säger Johanna Jaara Åstrand.

Lagändringarna föreslås träda i kraft 1 januari 2019 men tillämpas första gången på utbildning som påbörjas höstterminen 2019.

Estetiska ämnen slutade vara obligatoriska genom gymnasiereformen 2011, när Alliansen var vid makten. Sedan dess har allt fler elever valt bort ämnena frivilligt, ofta för att andra ämnen ger mer meritpoäng. På många skolor har de estetiska ämnena helt försvunnit.