Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sprayen på bild är av modellen pepparspray och är olaglig att inneha utan tillstånd. Försvarssprayer som inte kräver tillstånd finns att köpa.

Försäljning av försvarsspray skjuter i höjden

Just nu köper svenskarna mer försvarsspray än någonsin. Ett svenskt företag kan berätta att man i januari redan sålt 500 procent mer jämfört med samma månad i fjol – en ökning man aldrig sett tidigare. – Förklaringen är ganska uppenbar, säger kriminologen Jerzy Sarnecki till GP.

– Vi har funnits sedan 1995, och det är först de senaste åren vi ökat vår försäljning så tydligt, säger Björn Hansson, VD på företaget Bodyguard. Trots att januari inte är slut ännu har företaget redan sett en ökning med 500 procent jämfört med januari 2015. I Bodyguards egen online-butik har i år över 2 000 sprayburkar sålts, och till det tillkommer ett antal tusen sprayer som säljs via återförsäljare, enligt Hansson.

Tidigare har GP rapporterat att försäljningen av pepparspray har skjutit i höjden i Tyskland. Enligt företaget Bodyguard som säljer försvarsspray i Sverige säger man att försäljningen ökat lavinartat även här.

– Förklaringen är ganska uppenbar. Rädslan för att bli utsatt för brott har ökat, säger Jerzy Sarneki, professor i kriminologi vid Stockholms universitet.

Han menar att debatten gjort att rädslan för övergrepp ökat och händelserna i Köln och Stockholm där flera sexuella övergrepp rapporterats den senaste tiden har bidragit till detta. Han tror inte att risken för övergreppen i sig har ökat, men eftersom rädslan för överfall blivit större är det en naturlig reaktion att skaffa sig ett skydd.

– Försvarssprayen är ett effektivt och populärt sätt att försvara sig, säger Björn Hansson.

Han ser inga större risker med att försvarssprayer skulle missbrukas när allt fler använder dem. Jerzy Sarneki däremot, jämför riskerna med försvarssprayer med vapenlagarna i USA: Han menar att de kan innebära skydd i vissa fall, men användandet av försvarsspray kan också inneböra ökat våld från förövaren.

– Jag säger inte att man ska avstå att försvara sig. Men man måste vara rationell i användandet av försvarsspray, vilket inte alltid är lätt, säger han

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.