Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Polis letar efter en mordmisstänkt fånge som rymde och försvann i skogarna väster om Laxå tidigare under torsdagen.  Bild: Jeppe Gustafsson/TT
Polis letar efter en mordmisstänkt fånge som rymde och försvann i skogarna väster om Laxå tidigare under torsdagen. Bild: Jeppe Gustafsson/TT

Förrymda fången efterlyses internationellt

En man, häktad misstänkt för mord, lyckades på torsdagen rymma i samband med en kriminalvårdstransport. Transporten skulle ske mellan Göteborg och Sala, men han avvek i trakterna kring Sala. På lördagen togs beslut om att 25-åringen kommer att efterlysas internationellt.

En stor sökinsats är initierad efter rymningen som skedde strax söder om Borasjön, mellan Finnerödja och Laxå strax efter klockan 11.30.

– Vi har ett stort antal polispatruller, hundar och helikopter som söker efter honom. Detta kan förstås innebära att han är mer eller mindre desperat, men det finns ingen information om att han är klassad som farlig sedan tidigare, säger Christina Hallin, presstalesperson vid polisens region Bergslagen, till TT.

Mannen är i 25-årsåldern. Han höll på att transporteras från rättspsyk i Göteborg till häktet i Sala. Rymningen skedde strax söder om Borasjön, mellan Finnerödja och Laxå strax efter klockan 11.30.

Dömd för knivmord

Kriminalvården uppger för GP att mannen är häktad misstänkt för mord. SVT uppger att mannen så sent som i april 2018 dömdes till 14 års fängelse för ett knivmord. Domen är dock överklagad till Svea hovrätt, och mannen har under tiden varit häktad.

Mannen rymde i samband med att transporten tog en paus. Mannen sprang in i skogen utan att personal lyckades komma ifatt honom. Det ska inte ha rört sig om någon form av fritagning och något våld ska inte heller förekommit.

Väl på flykt blev mannen iakttagen av flera vittnen, bland annat när han sprang igenom folks trädgårdar.

– Det är klart det känns olustigt när man inte vet var han är, säger säger ett ögonvittne som fick syn på mannen i sin trädgård till SVT.

– Jag vet inte så mycket just nu, vi försöker få fram mer information. Men mannen har lyckats ta sig från platsen i samband med en rastpaus, sa Christina Hallin, presstalesperson vid polisens region Bergslagen.

Rymlingen ska vid flykttillfället ha varit klädd i Kriminalvårdens gråa t-shirt och avklippta byxor. Han är 175 centimeter lång, har mörkt lockigt hår och är barfota.

Kriminalvården ska utreda händelsen

Att stanna transporten på sättet de gjorde är ovanligt.

– Att stanna utanför skyddat område görs endast i nödfall. Varför det skedde den här gången får utredningen visa, säger Claes Nöjd.

– Vi gjorde en säkerhetsbedömning av klienten och utifrån den planerade och bemannade vi transporten.

Klockan 21.30 på torsdagskvällen mannen fortfarande på fri fot. Polisen söker efter honom i ett område som är två gånger två mil stort. Sökinsatsen väntas fortsätta under kvällen och natten.

- Utgångspunkten är att han är kvar i området, säger Jörgen Westlin vid polisens region Bergslagen till TT.

Kriminalvården kommer att tillsätta en särskild utredning för att ta reda på exakt vad som har hänt.

Under fredagsförmiddagen pågår fortfarande sökandet med ett stort antal polispatruller.

– Vi har fått i en del tips från boende i området med beskrivningar som stämmer in, säger Christina Hallin, presstalesperson vid polisens region Bergslagen.

Eftersöks internationellt

På lördagen togs beslut om att 25-åringen kommer att efterlysas internationellt. Den riktade sökinsatsen i området kring platsen där mannen rymde avslutades i fredags. Ärendet har nu flyttats över till polisen i region Stockholm, eftersom mannen ifråga är skriven i Stockholm.

- Vi har ett rikslarm som ligger sedan dagen han försvann och under dagen kommer det även att gå ut en internationell efterlysning, säger Eva Nilsson, presstalesperson vid polisen i region Stockholm till TT.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.