Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Mikael Jansson (-), tidigare partiledare för Sverigedemokraterna och ordförande i Göteborgsdistriktet.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Förre SD-ledaren i möte med Assads närmaste män

Mikael Jansson (-), tidigare partiledare för Sverigedemokraterna och ordförande i Göteborgsdistriktet, har träffat företrädare för den syriska regimen. Något som möts av hård kritik från utrikesminister Margot Wallström (S).

Mikael Jansson (-) som tidigare under våren lämnade Sverigedemokraterna för nationalistiska Alternativ för Sverige har varit i Syrien för att träffa högt uppsatta företrädare för den syriska regimen. Något som Expressen var först med att berätta.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Jansson har varit i möte med några av den syriske diktatorn Bashar al-Assads närmaste män. När GP når honom säger han att det fem dagar långa besöket hade två syften:

– Dels att undersöka möjligheterna för syriska migranter att flytta tillbaka nu när kriget närmar sig slutet. Sen var jag där för att se hur krigsläget ser ut.

Sällskapet, där även reportrar från en högernationalistisk nyhetstidning ingick, besökte Damaskus med omnejd under överinseende av regimens företrädare.

– Det är som med alla utrikesresor där man inte har varit förut – man får en mycket tydligare bild av läget när man pratar med både myndighetsfolk och vanligt folk. Sen kanske man inte blir Syrienexpert på fem dagar, säger Mikael Jansson som tycker att det var överraskande att livet i huvudstaden var "så pass normalt".

Ser du någon risk i att regimen enbart visade upp, för dig, utvalda områden?

– Det är klart att alla människor har sitt eget intresse. Men av vad jag kunde se så var Damaskus bara sporadiskt bombat.

LÄS MER: Backabornas ilska mot broschyr – delas ut inför valet

Wallström kritisk

Utrikesdepartementet har inte informerats om resan, uppger Expressen. Utrikesminister Margot Wallström säger till tidningen att Mikael Janssons agerande är ”olämpligt och omdömeslöst”.

– Genom att träffa representanter för den syriska regimen riskerar han att utnyttjas i propagandasyfte, säger hon.

– Assad-regimen bär ansvar för hundratusentals människors död och miljontals flyktingar, en regim som systematiskt har torterat och avrättat civila. Detta har den svenska regeringen och världssamfundet återkommande fördömt.

Mikael Jansson har suttit i riksdagen för Sverigedemokraterna i två raka mandatperioder, och sitter även i riksdagens försvarsutskott sedan 2010. Utskottet har bland annat i uppgift att bereda militära riksdagsärenden. Till GP säger han att han var på plats i Syrien som enskild politiker.

Vad säger du om kritiken att ditt besök kan utnyttjas i propagandasyften?

– Det är klart att de kommer att visa upp att de har haft besök från Europa. Men det som påverkar där nere är sanktionerna. De gör att det tar längre tid att bygga upp städerna som de har tagit från IS. Det här förändrar inte det. Margot Wallström kanske borde göra en egen analys och inte bara lyssna på vad USA säger, säger Mikael Jansson.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.