Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Anders Borgs sommarpratar den 8 juli. Bild: Fredrik Persson/TT
Anders Borgs sommarpratar den 8 juli. Bild: Fredrik Persson/TT

Förre finansministern om landets coronastrategi

I sitt sommarprat berömmer Anders Borg regeringens ekonomiska politik under coronakrisen.
– På det hela taget har regeringen skött den ekonomiska politiken väl under den inledande krishanteringen, konstaterar den före detta finansministern.

Anders Borg, Sveriges före detta finansminister under åren 2006 till 2014, talar gott om den ekonomiska delen av den svenska coronastrategin i sitt sommarprat.

Han poängterar skillnaden mellan den svenska, mer öppna metoden och den hårdare linjen som många andra länder har valt. En hårdare nedstängning är något som i framtiden kommer att föra med sig allvarliga konsekvenser.

– Min slutsats som ekonom är att Sverige har klarat corona med betydligt mindre skadeverkningar på samhället och människors vardag. De länder som har varit mest nedstängda kommer sannolikt att få uppleva den största nedgången av välfärden och den högsta arbetslösheten, säger Anders Borg i programmet Sommar i P1.

Berömmer efterträdare

Även Magdalena Andersson, som tog över ministerposten efter Anders Borg, får tummen upp, även så statsminister Stefan Löfven. Anders Borg poängterar att de bägge har sökt breda samarbeten som gynnat landet i krishanteringen.

Trots att den svenska coronastrategin resulterat i stora mängder negativ press världen över, så är detta inget Anders Borg själv märkt av i sitt arbete.

– Sveriges trovärdighet har aldrig ens diskuterats och än mindre ifrågasatts i de dagliga samtal som jag har med olika aktörer på de finansiella marknaderna runt om i världen, säger han.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.