Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Stockholms stad prövar att höja lönen med flera tusen på två av dess förortsskolor. Arkivbild.

Förortslärare får tillfälliga lönepåslag

Legitimerade lärare på två ytterstadsskolor i Stockholm får ett lönetillägg på 6 000 kronor i månaden. Syftet är att locka fler att söka jobb på skolorna. Men Stockholms stad kan inte garantera lönetillägget längre än till årsskiftet.

De skolor som berörs av pilotprojektet är Hässelbygårdsskolan och Hagsätra-/Ormkärrsskolan som båda ligger i socioekonomiskt svaga områden, har relativt låga elevresultat – och hög personalomsättning. Där får alla legitimerade lärare, specialpedagoger, förskollärare, utbildade fritidspedagoger och biträdande rektorer 6 000 kronor mer i månaden från den första mars.

- Detta är en riktad satsning på två skolor som, trots ett ambitiöst arbete, har svårt att behålla och rekrytera personal. Vi ska se hur viktig faktor lönen är och om lönepåslaget kan hjälpa skolorna, säger skolborgarrådet Olle Burell (S) till TT.

M: "Duttande"

Projektet sträcker sig året ut. Därmed riskerar lärarna att tappa lönepåslaget efter nio månader.

- Det är en risk man tar. Men vi hoppas ju vinna valet och kunna fortsätta med projektet ett par år till. Och skulle det visa sig att påslaget inte har effekt får man fortsätta med annat utvecklingsarbete. Kanske fler lärare visar sig vara viktigare, säger Burell.

Försöket är nästa i en socialdemokratisk "experimentverkstad", säger oppositionsborgarrådet Anna König Jerlmyr (M).

- Det saknas medel, i stället går man fram med duttande i form av några enstaka lönepåslag för ett par skolor, säger hon.

L: "Märkliga signaler"

Problemet är ett resultat av att det inte blev så många förstelärare i Stockholm som de borgerliga partierna önskade, anser König Jerlmyr. I kommande budgetförslag vill de se 130 sådana tjänster i ytterstadsområdena.

- Det skulle behövas mer breda satsningar på en bättre arbetsmiljö för lärare, där man satsar på karriärtjänster särskilt i ytterstaden, men även bredare löneökningar.

Liberalernas gruppledare Lotta Edholm tycker att två skolor i ett projekt är för få för att dra några slutsatser. Fler lärarlöner måste höjas permanent, säger hon i ett pressmeddelande:

"Det skickar märkliga signaler att kraftigt premiera vissa lärare i ett forskningssyfte medan tusentals andra ska fortsätta med den lön som den nuvarande majoriteten inte gjort något för att höja."