Förnyelsen av S kan bli en tummetott

ANNONS
|

Förnyelsen inom Socialdemokraterna kan komma av sig.

Mycket talar för att bara Mona Sahlin byts ut i S-toppen vid kongressen i vår, något som leder till en ny intern S-strid.

I veckan utses den tidigare ministern och KU-ordföranden Berit Andnor att leda valberedningen som ska leta fram en ny partiledare efter Sahlin.

Sedan Sahlin gjorde sitt utspel om att hela partistyrelsen (PS) borde ställa sina platser till förfogande, något som också bidrog till hennes fall, har det talats tyst om vad det innebär. Det har varit oklart vad ombuden på den extra kongressen i mars ska välja folk till.

-Jag tycker att alla ska ställa sina platser till förfogande så att det blir val till alla platser, säger Urban Ahlin, PS-ledamot, utrikespolitisk talesman och ordförande för S i Skaraborg.
-Det behövs en större förnyelse än att bara Mona Sahlin går, säger han.

Ungdomsförbundet, SSU, var först ut med att kräva att ledamöterna i partistyrelsens maktcentrum, det verkställande utskottet (VU), borde ställa sina platser till förfogande.

ANNONS

Men den rådande partilinjen ser ut att vara en annan. Endast de som självmant avsäger sig sina uppdrag ska ersättas.

-Enligt stadgarna är ledamöterna i VU och PS valda på fyra år. Ska det ändras måste det ske på frivillig väg. Utifrån det måste valberedningen arbeta, säger Peter Hultqvist, distriktsordförande i Dalarna och suppleant i VU.

Hittills är det bara Mona Sahlin som sagt att hon avgår. Några andra har allmänt sagt att de självklart ställer sina platser till förfogande, men det kan vara spel för galleriet.

Om det blir någon förnyelse avgör förmodligen den nye partiledaren. För att tacka ja kan han/hon ställa krav på valberedningen. Den nya vill troligen få in egna sympatisörer i VU.

Mona Sahlin genomdrev till exempel att Ibrahim Baylan blev partisekreterare, hon fick in Ylva Johansson, men misslyckades med att bereda plats för Thomas Bodström.

ANNONS