Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Den lilla snurran fidget spinner sprids över världen, här en bild från en tävling i Israel tidigare i maj.

Förnyade inte patent på årets hetaste pryl

Plötsligt har en liten oansenlig plastpryl blivit glödhet. Fenomenet fidget spinner har fått leksaksmarknaden i USA att gå i spinn, och nu har den nått Sverige. Men uppfinnaren får ingen glädje av hysterin. Hennes patent har just gått ut.

Efter tamagotchin, Pokemon och Rubiks kub – nu har nästa "måste ha"-grej nått svenska skolgårdar. Fidget spinner är en snurra i olika färger som ryms i handen. Man kan göra tricks eller bara låta den snurra mellan fingrarna.

Tanken med prylen är att den ska vara avstressande. Uppfinnaren Catherine Hettinger märkte att den fungerar när hon 1997 försökte sälja in den till leksaksjätten Hasbro.

- Om jag gick in på huvudkontoret med den snurrande, så lugnade det ner mig helt och hållet, berättar hon för tidningen New York Post.

Hasbro tackade nej, men produkten hittade en marknad som hjälpmedel för barn med koncentrationssvårigheter. Den förde en undanskymd tillvaro, fram till nu.

Catherine Hettingers patent från 1997 löpte ut tidigare i år, vilket betyder att hon inte får del av boomen. Men hon är inte bitter.

- Om mitt enda motiv skulle vara att tjäna pengar kanske jag hade haft en annan inställning, men jag är bara förtjust, säger hon.

Ett tecken på hur populär spinnern blivit på kort tid i Sverige är att den trendar på auktionssajten Tradera som den mest eftersökta produkten sedan några dagar tillbaka.