Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt presenterar vårdpaket i budgeten.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Förlossningsvård får mer i budgeten

Förlossningsvården får en miljard kronor extra per år till 2022. Psykiatrisk vård och barnhälsovården får också mer, och Vänsterpartiet kallar det ett tydligt exempel på V-politik i budgeten.

- Det här är den politik rödgröna väljare vill ha. Och Vänsterpartiet har gjort det möjligt för regeringen att styra landet, säger V-ledaren Jonas Sjöstedt om det samlade resultatet av partiets tid som budgetpartner till regeringen.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Trumf på hand

Han säger också att det är den trumf han har på hand i en tid då statsministern, enligt Sjöstedt helt uppenbart, börjar öppna för att dumpa V och närma sig Centerpartiet och Liberalerna inför valet nästa år.

Tidigare har beslut tagits om 700 miljoner kronor extra till förlossningsvården i år, 600 miljoner kronor nästa år och 400 miljoner 2019 för att lösa problemen med för lite personal och för få vårdplatser på många förlossningskliniker.

Nu tillförs ytterligare en miljard kronor årligen från 2018 till och med 2022. Förslaget finns med i budgeten för 2018 som regeringen presenterar i morgon.

- I förlossningsvården är det här mycket pengar. Det är ett betydande tillskott, säger V-ledaren Jonas Sjöstedt.

Han betonar att landstingen nu vet att de får pengar under flera år så att de kan sikta på att inte bara till exempel försöka lösa tillfälliga personalproblem under sommaren.

Psykiatrisatsning

Han uppger också att V fått igenom en satsning på psykisk hälsa och psykiatri på 600 miljoner kronor 2018. Sjöstedt pekar speciellt på att tillgängligheten i ungdomspsykiatrin måste bli bättre.

- Det är dags att lyfta psykiatrin. Den ungdom som ringer psykiatrin ska få ett svar och vara välkommen, säger Sjöstedt.

Ytterligare en budgetnyhet är att barnhälsovården ska stärkas med ett statligt bidrag på 142 miljoner kronor per år 2018-2020, för att bland annat se till att barn får de vaccinationer de behöver. Rotavirus ska införas i det allmänna vaccinationsprogrammet.

Bland nyheterna finns även en satsning på den sociala barn- och ungdomsvården i socialtjänsten på 250 miljoner kronor mer per år 2018-2020.

Jonas Sjöstedt hävdar att Vänsterpartiet fått igenom satsningar på vården motsvarande 4,7 miljarder kronor för 2018. Då räknar han in redan presenterade satsningar, som två miljarder kronor för bättre arbetsvillkor för vårdpersonalen och 500 miljoner kronor på ett fördubblat tandvårdsstöd.

I budgeten finns också ett förslag på en så kallad patientmiljard, vilket innebär att 5,7 miljarder av ett reformutrymme på 40 miljarder går till vården.

Kräver reformer

Moderaternas sjukvårdspolitiske talesperson Cecilia Widegren säger att hon känner en "genuin oro" för att regeringen inte presenterar några reformer för att minska väntetiderna i vården.

- Resurser behövs ju alltid. Men det spelar ingen roll hur mycket resurser man tillför om man inte åtgärdar de problem som skapar väntetider i vården, säger Cecilia Widegren.

Även Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor saknar reformer för att öka tillgängligheten i vården och skulle vilja se större satsningar på primärvården.

- Regeringens satsning på primärvården är för låg. De lägger för mycket resurser på akutsjukvård och akutmottagningar och det drabbar framför allt de äldre, säger Ebba Busch Thor.