"Förlorar-Sverige" överger Löfven

ANNONS
|

När väljarsympatier från mindre städer och tätorter och landsbygdskommuner bryts ut i tre av Novus väljarbarometrar – från oktober 2014, september 2016 och januari 2017 – visar det sig att Socialdemokraterna har tappat nästan 9 procentenheter av landsbygdsväljarna sedan förra riksdagsvalet.

Partiet rasar från 39,5 procent till 30,7 procent över perioden.

- Det här är den del av Sverige som evakueras, det är förlorar-Sverige, säger Stig-Björn Ljunggren.

ANNONS

"Avförtrollning"

Socialdemokraterna har traditionellt varit starka bland landsbygdsväljarna och kanske tagit dem för givna. Men med en accelererande urbanisering och en växande klyfta mellan land och stad gäller inte längre gamla sanningar.

- Det är en avförtrollning av S-väljarkåren som vi ser och den har pågått länge, säger Stig-Björn Ljunggren.

Socialdemokratins dilemma, förklarar Ljunggren, är om man ska satsa på förlorarna eller försöka vinna vinnarna. Det dilemmat handlar lika mycket om medelklassen kontra arbetarklassen som stad mot landsbygd.

- Det har blivit en rekyl av urbaniseringen och det har S vetat länge, så de är inte heller förvånade över det här, säger han och tillägger att statsminister Stefan Löfvens (S) nyligen genomförda turné ute i landet är direkt kopplat till detta.

- Man försöker visa att man står på folkets sida.

ANNONS

Samtidigt tappar S stort bland de många och lättrörliga väljarna i Stockholm, från 24 procent hösten 2014 till 18,6 i januari i år.

C går starkt

I stället har Centerpartiet stärkts på landsbygden, från 6,8 procent 2014 till 11 procent i januari i år.

Förändringarna i väljarstöd är signifikanta för både S och C.

Det största oppositionspartiet Moderaterna har legat nästan helt stilla i stöd bland landsbygdsväljarna, strax över 18 procent.

Sverigedemokraterna toppade sitt väljarstöd på landsbygden från 17,8 procent 2014 till 24,7 procent i oktober 2016, men har tappat till 20,1 procent i januari i år. Förändringen är dock inte signifikant.

Bland landsbygdsväljarna har också avståndet mellan allianspartierna och regeringspartierna plus Vänsterpartiet minskat rejält – från 16,2 procentenheter till bara 3,9 procentenheter.

TT

Fakta: Undersökningen

Runt 23 procent av den svenska befolkningen bor i mindre städer/tätorter, pendlingskommunerna till mindre tätorter och landsbygdskommuner.

I Novus väljarbarometrar görs upp till 4000 intervjuer per månad. När glesbygden bryts ut blir de tillfrågade betydligt färre, mellan knappt 500 och 800 vid de olika intervjutillfällena. Det ger större felmarginaler i väljarstödet.

Men Socialdemokraternas förändring från 39,5 procent hösten 2014 till 30,7 i januari i år är ändå signifikant, vilket ofta kallas statistiskt säkerställd.

Källor: Ekot och Novus

ANNONS