Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Förkylning kan vara mykoplasma

Ovanligt många dras nu med snuva, halsont och hosta. Boven är sannolikt mykoplasmabakterien. Idoldeltagaren Emil Elton hör till de göteborgare som drabbats.

Karolinska sjukhuset i Solna har påvisat fler positiva prov än någonsin, enligt Smittskyddsinstitutet. Toppen märks även i Göteborg.

Laboratorierna i Sverige och även i Danmark och Norge rapporterar just nu ovanligt många fall av Mycoplasma pneumoniae, en bakterie som orsakar luftvägsinfektioner och i värsta fall kan leda till lunginflammation.

Enligt en dansk studie brukar man se höga toppar under två år. Sedan klingar det av året därpå för att återvända efter några år. Liksom alla andra förkylningar toppar de som orsakas av mykoplasma under senhösten och vintern.

Massiv topp just nu

– Vi hade en topp redan förra året och nu har vi en massiv topp som verkar vara ännu högre än i fjol, säger Annika Linde, statsepidemiolog på Smittskyddsinstitutet.

Utbrottet märks även i Göteborg. Enligt Lars Hagberg, professor vid Sahlgrenskas infektionsklinik, är det svårt att svara på hur utbredd smittan är eftersom den inte är anmälningspliktig.

Det enda sjukhusen har att gå på är hur många patienter som just nu ligger inne för vård med diagnosen mykoplasma.

- Det rör sig om 2-3 stycken, vilket är ett tecken på att vi har ett utbrott. Normalt är smittan ganska lindrig, men när det blir ett utbrott är det i regel ett antal som drabbas extra hårt och behöver sjukhusvård, säger han.

Idoldeltagaren Emil Elton hör till de göteborgare som drabbats av feber och flera veckors hosta. I helgen var han hos läkaren och fick diagnosen mykoplasma.

- Nu har det lagt sig lite, men det var väldigt jobbigt i tre, fyra veckor. Man har jävligt jobbig hosta som aldrig tar slut, men man dör ju inte, säger han.

Emil Elton har både SM i simning och en Idolturné framför sig och räknar med att sjukdomen inte ska stoppa honom.

- Eventuellt får jag ta det lite lugnt med simträningen. Jag har varit hängig och seg i huvudet och på höstlovet förra veckan tog jag det lugnt, men den här veckan är jag tillbaka i skolan, säger han.

Smittskyddsinstitutets Annika Linde betonar att mykoplasma normalt är en mild och godartad infektion som ger snuva, halsont och huvudvärk.

– Det är framför allt en medelålderssjuka som går över av sig själv. De allra flesta behöver inte behandlas med antibiotika, något vi till varje pris vill undvika.

Men en del blir rejält sjuka med hög feber och våldsam hosta, vilket enligt Linde kan tala för att man utvecklat lunginflammation.

– Då ska man söka läkare som kan sätta in rätt sorts antibiotika. Och enstaka svåra fall hamnar i intensivvård, säger hon.

Kan utlösa astmaattacker

Enligt Linde förekommer nu också mycket rhinovirusinfektioner. De kan ge likartade symptom och även utvecklas till svårare infektioner som lunginflammation.

– Båda infektionerna kan också trigga astmaattacker. De som har förkylningsastma kan reagera både på mykoplasma och rhinovirus. Patienter som får andningsproblem måste söka läkare för att få bukt med problemen.

Linde betonar att infektionerna i sig inte skapar astma. Men om man är mottaglig för att få eller redan har astma kan man få en attack.

TT: När är toppen på bakteriespridningen nådd?

– Det går inte att säga, vi kan bara vänta och se, säger hon.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.