Hédi Fried blev som liten flicka deporterad till det nazityska förintelselägret Auschwitz i södra Polen tillsammans med sin familj där föräldrarna gasades ihjäl. Hon och hennes syster överlevde och kom till Sverige 1945 med räddningsaktionen De vita båtarna.
Vid sidan av sitt yrke som psykolog reste Fried i över 30 år runt till svenska skolor för att tala om sina erfarenheter. Hon var djupt engagerad i demokratifrågor och i att sprida kunskap om rasism.
En av dem som kom att jobba nära Hédi Fried de sista åren är den hyllade illustratören och författaren Stina Wirsén. Tillsammans gav de ut barnboken ”Historien om Bodri” om Hédis upplevelser under Förintelsen.
– Vi träffades när jag tecknade hennes porträtt och klickade med en gång, berättar Stina Wirsén för GP.
Hédis bok blev teaterföreställning och kortfilm
Efter att boken gavs ut har den gripande berättelsen även blivit till en teaterföreställning som bland annat turnerar runt i Göteborgs skolor just nu.
– Förra veckan hade vi också premiär på vår kortfilm om Bodri, så vi samarbetade och pratade om jobb ända in i det sista. Nu var hon lite dålig de senaste dagarna men jag träffade henne senast i förra veckan, berättar Stina Wirsén.
Hur skulle du beskriva Hédi Fried?
– Hédi har varit en fantastisk person att lära känna. Det har varit en fröjd att arbeta med henne trots att vi har berättat om så tunga ämnen. Hon var proffsig, intelligent, rolig och skarp in i det sista.
Stina Wirsén och Hédi Fried blev också nära vänner och umgicks privat vid sidan av jobbet.
– Jag har varit hemma hos Hédi och besökt henne på det hem där hon bodde den sista tiden. Vi pratade jobb men åt också bullar och jordgubbar.
Hédi Fried engagerade sig mot NMR
Förlaget Natur & Kultur som har gett ut flera av Hédi Frieds böcker säger i en kommentar att hon hade ett brinnande engagemang in i det sista.
"De är inte många kvar som kan vittna om Förintelsen, men Hédis outtröttliga upplysningsarbete och vilja att hitta nya sätt att arbeta för demokrati och mot rasism, de senaste åren med fokus på att nå barn och unga, kommer att leva vidare", skriver Richard Herold, publicistisk chef på förslaget, i en kommentar.
I augusti 2018 deltog Hédi Fried, då 94 år gammal, i en stor demonstration mot nazistiska NMR på Kungsholmen i centrala Stockholm. Hon underströk då att hon ville se ett förbud mot nazistorganisationen.
– Sådana här rörelser kommer inte att försvinna om man förbjuder dem, men det skrämmer andra från att ansluta sig. Det är aldrig de som tillhör kärnan som är de farligaste, de farligaste är alla de som säger att jaha, den här rörelsen är framgångsrik och ingen säger emot. Det var precis det som hände när Hitler kom till makten, sade Fried till TT då.
Reaktioner på sociala medier
Genom åren kom Hédi Fried att tilldelats flera olika priser för att ha ägnat sitt liv åt att berätta om nazismens framväxt och gärningar. 2015 tilldelades hon, tillsammans med Emerich Roth, även han överlevande från Förintelsen, Raoul Wallenbergpriset, med motiveringen:
"I dag finns få kvar som kan vittna om nazismens illdåd. Hédi Frieds och Emerich Roths insatser för att nå unga människor är grundläggande för den framtida upplysningen kring rasism, främlingsfientlighet och antisemitism".
Flera politiker och debattörer uttrycker sorg över Hédi Frieds bortgång på sociala medier, bland annat på Twitter.
Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson skriver också på Facebook:
”Hédi Fried var en stark röst som ständigt påminde oss om att vi aldrig får ta vår demokrati och våra mänskliga rättigheter för givet. Hon överlevde Förintelsen i koncentrationslägren Auschwitz och Bergen-Belsen och berättade sin historia för oss för att den aldrig skulle upprepas igen.”
Statsminister Ulf Kristersson skriver på sin Facebook-sida att hans tankar är med Hédi Frieds anhöriga:
”Få gjorde lika mycket som Hédi Fried för att ge min och mina barns generationer kunskap om Förintelsens brott mot mänskligheten. Jag är djupt tacksam över hennes och andra Förintelseöverlevares gärning. De har betytt oerhört mycket för att sprida kunskap och bemöta myter, men också för att värna människovärdet och stärka demokratins motståndskraft.”
Hédi Fried blev 98 år gammal.
Hédi Fried
- Hédi Fried föddes 1924 i staden Sighet i dåvarande Ungern ( i dag Rumänien). Området ockuperades av Tyskland 1944 och stadens judiska befolkning fördes till koncentrationslägret Auschwitz.
- Frieds föräldrar gasades i lägret, men hon och hennes syster Livia överlevde fångenskapen och skickades efter befrielsen till Sverige med Röda Korsets bussar.
- Hon utbildade sig till psykolog vid Stockholms universitet. Debuterade som författare med den självbiografiska "Skärvor av ett liv" 1992. Bland andra böcker finns "Livet tillbaka" (1995) och "Frågor jag fått om Förintelsen" (2017). 2019 blev hon också barnboksförfattare med "Historien om Bodri", illustrerad av Stina Wirsén.
- Redan 1988 började hon föreläsa om Förintelsen och hon har tilldelats en rad utmärkelser för sitt arbete mot rasism.
Källa: NE/TT
LÄS OCKSÅ: Hédi Fried-kampanj mot M-ledaren: "Enormt svek"
LÄS OCKSÅ: Googling på Hédi Fried ledde till M-annons
LÄS OCKSÅ: Hédi Frieds barnbok om Förintelsen blir film
LÄS OCKSÅ: Hédi Fried får FN-förbundets pris
LÄS OCKSÅ: Förintelseöverlevaren Emerich Roth är död – blev 97 år
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv. För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.
Kommentarer
Kommentera artikeln
Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.