De så kallade fiberbankarna som finns i hav, sjödrag och vattendrag i anslutning till massaindustrier finns på ett flertalet platser i landet och består av ansamlingar av träfiber som släppts ut av skogsindustrin på 70-talet, rapporterar SVT Västernorrland.
Fiberbankarna är ett stort miljöproblem och innehåller höga halter av olika miljögifter.
Men nu visar ny forskning att fiberbankarna, med hjälp av bakterier och jästsvampar, kan omvandlas till biobränsle, samtidigt som miljögifter tas om hand.
– Det är i princip trä, så det innehåller mycket energi, säger Erik Hedenström, professor på Mittuniversitetet till SVT Västernorrland.
På KTH i Stockholm forskas också kring fiberbankarna och där finns ett liknande projekt där man vill göra kol av samma material.
Problemet är att risken finns att gifterna sprids när man rör i fiberbankarna, något som forskarna försöker lösa.
Kommentarer
Kommentera artikeln
Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.