Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

1/3

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Företag gör hemleveranser av alkohol på helgkvällar

En ny sajt har börjat erbjuda hemleverans av alkohol på fredags- och lördagskvällar. Företaget bakom tjänsten levererar dryckerna från Danmark med kort varsel. I dagsläget fungerar det som ett lagligt alternativ som inte behöver följa Systembolagets öppettider. – Ett företag i ett annat EU-land har rätt att sälja alkoholdrycker till personer i Sverige, säger Anne-Lie Magnusson, utredare på Folkhälsomyndigheten.

I Sverige har Systembolaget monopol på att sälja alkoholhaltiga drycker som överstiger 3,5 volymprocent. Flera aktörer har på senare år hittat kryphål i lagstiftningen genom nätbutiker där köpen sker utomlands och sedan levereras till Sverige. För några veckor sedan dök en ny aktör upp i Malmö, vilket 24Malmö var första att skriva om. Företaget, som är baserat i Danmark, tar emot beställningar på sajten "bubblig.se" och har som affärsmodell att göra leveranser med kort varsel som enbart sker på fredags- och lördagskvällar. 

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Skickar bud över Öresundsbron

Malmöborna har kunnat göra beställningar från hemsidan under de tre senaste helgerna och intresset har varit stort, enligt företaget själva. För att följa lagstiftningen får inte transporten påbörjas innan beställningen har gjorts. Därför sker leveranserna varannan timme under helgkvällarna och bundlas sedan för att budas över Öresundsbron. Precis som på Systembolaget måste köparen vara minst 20 år gammal.

– Vi har legkrav, precis som Systembolaget och lämnar heller inte ut till någon som är onykter eller när man misstänker langning. Det är vi själva som gör den bedömningen, säger Johan Segerberg som är kundansvarig på Bubblig.se.

Personerna bakom företaget är svenskar och verksamheten drivs från Danmark för att kringgå Systembolagets försäljningsmonopol. 

En tidsfråga innan lagen ändras

I alkohollagen finns det en bestämmelse som reglerar privatinförsel. Den innebär att privatpersoner kan handla alkoholhaltiga drycker från andra EU-länder och sedan få varorna fraktat till sig via en transportör. Genom den delen av lagstiftningen kan verksamheter som bubbligt.se erbjuda lagliga köp och hemleverans av alkohol. 

– Ett företag i ett annat EU-land har rätt att sälja alkoholdrycker till personer i Sverige, säger Anne-Lie Magnusson, utredare på Folkhälsomyndigheten.

Mycket tyder på att det är en tidsfråga innan lagen anpassas så att det blir svårare att bedriva den sortens verksamhet. Regeringen arbetar med ett förslag på ett förbud för distansförsäljning. Det skulle innebära att nätbutikerna får fortsätta sälja sina varor på nätet, men att köparen själv får ordna transporten till Sverige. Leveranstider som är fokuserade till helgkvällarna kan också påverkas om lagstiftningen ändras.

– I en av de utredningar som har gjorts finns ett förslag om att man bör reglera leveranstiderna efter Systembolagets öppettider, säger Anne-Lie Magnusson.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.