Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Riksdagsledamot Maria Ferm (MP) har utrett lagliga vägar för att söka asyl i EU. Arkivbild.

Föreslår inresetillstånd för asylansökande

Sverige bör inte verka för EU-regler som ger möjlighet att söka asyl direkt vid utlandsmyndigheter, utan i stället sikta mot att asylsökande får tillstånd att ta sig till Europa där asylprocessen ska genomföras, anser utredaren Maria Ferm som på regeringens uppdrag har analyserat förutsättningarna för lagliga vägar för att söka asyl i EU.

- Utredningen föreslår att Sverige ska verka för ett system inom EU med inresetillstånd för att söka asyl. Då ansöker man elektroniskt om asyl och sedan kan man komplettera det på ambassaden med biometrisk information, göra en säkerhetskontroll och sedan på ett tryggt och lagligt sätta ta sig till EU för att lämna in sin asylansökan, säger Maria Ferm, som är riksdagsledamot (MP).

Migrations- och flyktingkrisen 2015 avslöjade strukturella brister i det europeiska asylsystemet. EU lade 2016 fram sju asylreformerande lagförslag, bland annat en reviderad Dublin-förordning (om vilket land som ska pröva en asylansökan). Men ännu syns inget slut på de segslitna diskussionerna om asylsystemet.