Den 1 juli träder en ny lag i kraft, vilket bland annat innebär legitimationskrav hos de som utför behandlingar med botox och fillers. Arkivbild.
Den 1 juli träder en ny lag i kraft, vilket bland annat innebär legitimationskrav hos de som utför behandlingar med botox och fillers. Arkivbild. Bild: Jacquelyn Martin/AP/TT

Förbud mot fillers och botox utan legitimation

I en kontroll av 20 slumpvist utvalda skönhetssalonger hade bara fem behandlare legitimation för ett yrke inom hälso- och sjukvård, enligt Konsumentverket.

ANNONS

Några av salongerna rättade sig efter Konsumentverkets kritik, men hos elva salonger förbjuds nu personer utan legitimation att utföra estetiska injektionsbehandlingar med bland annat fillers och botox, står det i ett pressmeddelande.

Fyra av besluten från Konsumentverket har överklagats till förvaltningsrätten.

Den 1 juli träder en ny lag i kraft om estetiska kirurgiska ingrepp och estetiska injektionsbehandlingar. I den ingår bland annat kompetenskrav för att utföra estetiska injektionsbehandlingar, vilket innebär att endast läkare, tandläkare eller sjuksköterska får utföra behandlingarna.

Inspektionen för vård och Omsorg (Ivo) får ansvar för tillsynen, och då upphör Konsumentverkets ansvar.

Skönhetsbehandlingar med fillers och botox har ökat och det har även anmälningarna till Konsumentverket gjort, enligt pressmeddelandet.

ANNONS
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS