I den här bilen, med kulhål, forslades den svårt skadade mannen till Skånes universitetssjukhus av en förbipasserande privatperson. "Ett rådigt ingripande", enligt polisen.
I den här bilen, med kulhål, forslades den svårt skadade mannen till Skånes universitetssjukhus av en förbipasserande privatperson. "Ett rådigt ingripande", enligt polisen.

Förbipasserandes insats kan ha räddat liv

Genom en förbipasserande privatpersons insats kan ett liv ha räddats vid den senaste skottlossningen i Malmö, enligt polisen. Men en 20-årig man avled efter skjutningen, och en 28-årig man sitter anhållen misstänkt för mord och försök till mord.

ANNONS
|

- Just nu vill vi inte gå in på några närmare detaljer om hur gripandet gick till eller varför vi fattade misstankar mot den anhållne mannen, säger Nils Norling, pressinformatör vid Malmöpolisen, till TT.

Ordet gänguppgörelse vill inte lokalpolisområdeschefen Erik Jansåker använda om skottlossningen i Malmö. Han talar hellre om "konstellationer" – Malmö är en liten, sammanhållen stad, jämfört med Göteborg och Stockholm, med cykelavstånd till allt. Lojaliteten mellan olika konstellationer i kriminella kretsar är flytande.

ANNONS

Kända för polisen

Om de beskjutna personerna säger han:

- De är kända för oss. De har figurerat i de miljöer vi aktivt jobbar mot.

Männen besköts när de befann sig i en bil, eller i nära anslutning till den. I bilen finns skotthål, uppger polisen.

- Och det är i den här bilen som den skottskadade mannen förs till sjukhus. Den som kör honom till sjukhuset är en förbipasserande privatperson. Den skadade mannen påkallade uppmärksamhet och privatpersonen såg att han var i akut behov av vård och valde att skjutsa honom, säger Nils Norling.

Vådas på sjukhus

Lokalpolisområdeschefen säger att den förbipasserande inte har något med dådet att göra och att hans insats kan ha räddat livet på mannen, som nu vårdas för livshotande skador på Skånes universitetssjukhus i Malmö.

- Naturligtvis, med tanke på omständigheterna, får man säga att det var ett rådigt ingripande, säger Erik Jansåker.

ANNONS

Polisen har gjort en teknisk undersökning på platsen, som inte längre är avspärrad. Polisen arbetar också med dörrknackning i området.

- Man har säkrat vissa fynd på platsen som nu ska analyseras, säger Norling.

Flera personer slog larm till polisen om skottlossningen.

- Det var förhållandevis tidigt på kvällen och många var fortfarande vakna. Vi fick ett flertal samtal.

"Liten risk för allmänheten"

Erik Jansåker har förståelse för om allmänheten känner otrygghet när sådana här saker händer i närmiljön.

- Vi kan aldrig säga till hundra procent att man inte kan drabbas, för en förlupen kula kan hamna precis var som helst.

Men för den som inte vistas i de kriminella miljöerna är risken för att drabbas väldigt liten, framhåller han. Och polisen är mer närvarande i de utsatta områdena än vad som syns utåt. Att patrullera i uniform kan vara trygghetsskapande, men för att komma åt de kriminella krävs andra insatser.

ANNONS

- Det görs ständigt beslag i de här miljöerna. Vi är offensiva, trots att vi har ett otroligt besvärligt utredningsläge i Malmö, säger Erik Jansåker.

Totalt har tio personer mördats i Malmö i år. I sju av fallen har det skett genom skottlossning.

TT

Fakta: Skottdåd i Malmö

Fram till den 1 november har 57 skottlossningar konstaterats i Malmö i år. Vid 31 av dem har någon träffats. Sex personer har avlidit – och vid skjutningen på torsdagskvällen avled alltså ytterligare en person.

Under årets första tio månader har 16 konstaterade skjutningar genomförts i Göteborg.

Stockholms två mest utsatta polisområden har haft 49 skjutningar var under samma period. Båda dessa polisområden har större invånarantal än Malmös polisområde.

Källa: Sydsvenskan

ANNONS