Olycksplatsen i norra Färjestaden på Öland.
Olycksplatsen i norra Färjestaden på Öland. Bild: Helmut Petersson/TT

Föraren bakom dödsolycka på Öland anhållen

Mannen som misstänks ha kört ihjäl två cyklister på Öland på onsdagen är nu anhållen.
– Han förhördes och delgavs brottsmisstanke i eftermiddags, säger kammaråklagare Kjell Jannesson.

ANNONS
|

Den man som misstänks ha orsakat den svåra olyckan i Färjestaden på Öland på onsdagen är från Kalmar län, i 55-årsåldern och tidigare ostraffad. Han släpptes först efter förhör men anhölls under torsdagen, misstänkt för grovt vållande till annans död i två fall, grovt vållande till kroppsskada och grov vårdslöshet i trafik.

Det finns även en till misstanke, grovt drograttfylleri. Mannen anhålls inte för det, men misstanken kvarstår.

– Vi har inte fått några provsvar, det brukar ta upp till en vecka. Det finns inte tillräckligt som talar för att han var påverkad av droger, säger kammaråklagare Kjell Jannesson.

ANNONS

Kammaråklagaren kan inte svara på vad det var som initialt gjorde så att misstanken om grovt drograttfylleri uppstod.

– Det vet jag inte, det är polisen som hållit i det. Det kan ha varit för att det var märkliga omständigheter kring den här olyckan, såsom att den skedde på en liten väg, säger han och fortsätter med att säga att han inte vill kommentera om mannen gett någon förklaring till olyckan, eller hur han ställer sig till brottsmisstankarna.

LÄS MER:Fyra cyklister påkörda på Öland

Cyklisterna hemmahörande i södra Sverige

Totalt fyra cyklister var involverade i olyckan. En familj som var på besök på Öland. De kommer från en stad i ett annat län i södra Sverige. Mamman, i 45-årsåldern, och en pojke under 15 år omkom i olyckan, medan pappan, i 50-årsåldern och en pojke under 15 år skadades. De vårdades på torsdagen på sjukhus för sina skador, som betecknas som lindriga.

Bilen och de fyra cyklarna har tagits i beslag och genomgår teknisk undersökning. Den tekniska undersökningen av olycksplatsen fortsatte under torsdagen.

– Det pågår för fullt och jag förutsätter att vägen fortfarande är avspärrad. Vi försöker skapa oss en bild av vad som har skett, säger Christine Bergkvist Björklund, presstalesperson vid polisen.

Oklart hur fort bilen körde vid krocken

Även Christine Bergkvist Björklund vill inte kommentera hur den nu anhållne mannen ställer sig till brottsmisstankarna.

ANNONS

– Det har jag inte kännedom om.

Fanns det utomstående vittnen till olyckan?

– Ja och vi har hört en del vittnen, men har man sett någonting och inte pratat med oss så får man hemskt gärna höra av sig, säger Christine Bergkvist Björklund.

På den aktuella vägsträckan är hastighetsbegränsningen 30 kilometer i timmen.

Finns någon uppskattning av bilens hastighet vid krocken?

– Inte än. Det får utredningen visa.

Är det en olycksdrabbad väg?

– Det skulle jag inte säga. Jag har jobbat här i ett par år och kan inte minnas att jag tidigare har hört om någon olycka på just den här sträckan.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS