Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En man på vattenskoter vid Hornsbergs Strand i Stockholm. Arkivbild.

Förarbevis för vattenskoter inte i sikte

Nu nalkas högsäsongen för vattenskotrar – och två personer har omkommit i Köpenhamn. I Sverige har förarbevis och åldersgräns efterfrågats länge men trots att riksdagen begärt det har inte regeringen levererat.

- Jag är lite förvånad över att man inte har kommit vidare. Det ligger på regeringen att åtgärda det, för riksdagen har ju beslutat utifrån våra motioner, säger Roland Utbult, riksdagsledamot för Kristdemokraterna, till TT.

Två kvinnor dödades i Köpenhamn i helgen i en olycka orsakad av en man på vattenskoter. Också i Sverige har personer dödats och många skadats i olyckor med vattenskotrar genom åren.

Olika aktörer har länge krävt förarbevis och åldersgräns, exempelvis kom Havs- och vattenmyndigheten med krav i den riktningen redan 2013.

"Rena dynamitpaketen"

Och 2015 beslutade riksdagen – sedan Utbult och socialdemokraten Hans Hoff skrivit motioner – i ett så kallat tillkännagivande att regeringen snarast möjligt ska införa förarbevis och åldersgräns. Orsakerna är enligt riksdagen problem som buller, störningar av fågellivet och att vattenskotrarna kan köras fort och farligt för andra, även i grunt vatten.

- Jag ser problematiken med att 12-, 13- 14-åringar kör omkring på så tunga fordon som är rena dynamitpaketen. Det är inte lämpligt. Det handlar om mognad, helt enkelt, hos de här ungdomarna, säger Utbult.

I dag finns särskilda regler i vattenskoterförordningen, men de grundas på miljöskäl – och fortfarande finns inget beslut om förarbevis eller åldersgräns.

- Frågan bereds i regeringskansliet men vi har ingen exakt tidpunkt när det är klart, säger Henrik Gustafsson, politiskt sakkunnig (S) på näringsdepartementet, till TT.

Ska "åtgärdas"

Utbult kritiserar regeringen och säger att tillkännagivanden från riksdagen ska "tillgodoses och åtgärdas", inte "hanteras eller ses över".

Han pekar också på att föräldrarna har ett ansvar för att barn och ungdomar uppträder säkert och omdömesgillt på vattnet.

- Men vi politiker måste också skicka de här signalerna och hjälpa föräldrarna.