Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Myggan har ingen trevlig sommar i Uppland. Arkivbild.

För torrt för Upplandsmyggen

Medan semesterfirarna njuter av solen vantrivs myggan i väntan på regn. Med nya bekämpningsmetoder hoppas man kunna göra den stickiga insektens liv än jobbigare.

Fram till för några år sedan var området kring nedre Dalälven i Uppland den kanske mest myggutsatta platsen i Sverige. Men i år har det torra vädret sett till att lokalbor och naturvandrare inte behövt röra sig med sprayflaskan i högsta hugg.

- Jag står som bäst vid Dalälvens strand och fikar och har inte sett till en enda mygga, säger Martina Schäfer, bekämpningsledare på Biologisk Myggkontroll.

Schäfer berättar att de i år bara tvingats göra en insats mot myggen, och att prognosen för de kommande veckorna är goda. Vattennivåerna är låga och även om det skulle komma en större översvämning så tar det omkring två veckor innan myggen börjar synas.

Något generellt om myggläget i hela landet kan hon inte säga. Det beror helt på hur de lokala vattennivåerna påverkas av nederbörd.

Hittills har myggen bekämpats med Vectorbact, ett biologiskt bekämpningsmedel som angriper mygglarvernas matsmältningskanal. Men Martina Schäfer berättar att det diskuteras flera nya bekämpningsmetoder.

- Vissa vill pröva med nötkreatur som bete, men det tror vi inte på. Däremot kunde markberedning eller förslaget om att placera ut sterila mygghannar vara intressant. Den är en väldigt spännande metod som är på frammarsch i hela världen.