Hall, utanför Södertälje, är ett av landets hårdast bevakade fängelser och tillhör därmed säkerhetsklass ett. Arkivbild.
Hall, utanför Södertälje, är ett av landets hårdast bevakade fängelser och tillhör därmed säkerhetsklass ett. Arkivbild. Bild: Lars Pehrson/SvD/TT

Förändrad säkerhet på svenska fängelser

Tre ska bli fyra när Kriminalvården nu förändrar säkerhetsklasser på svenska fängelser.
– Vi behöver bredda säkerheten på våra anstalter, säger Kriminalvårdens expert Per-Eric Gustavsson.

ANNONS

I dag delas Sveriges fängelser in i säkerhetsklasserna ett, två och tre, där ett har högst säkerhet och tre saknar rymningshinder. Klass ett och tre lämnas i princip oförändrade när systemet görs om. P4 Halland var först med att rapportera om ändringen.

– I dag är spridningen för stor inom klass två, och det är framförallt där vi nu gör om och skapar ytterligare ett steg. Vi breddar oss på mitten, säger Per-Eric Gustavsson.

Ser över fängelserna

Samtidigt som det tillkommer en klass ses fängelserna över.

– Det pågår ett arbete med att jämföra situationen på landets fängelser med den nya normeringen, för att komma fram till hur det nya systemet ska utformas, säger Per-Eric Gustavsson.

ANNONS

TT: Varför sker den här förändringen nu?

– Vi behöver dels utveckla vår styrning av säkerheten, och dels justera våra klasser för att anpassa oss efter klienterna. Det finns inga skäl att ha en klient i för hög – eller för låg – säkerhetsklass.

Ska vara klart senast 2021

I dag finns sju fängelser med säkerhetsklass ett, 26 med klass två, och 16 med klass tre. Hur många fängelser som kommer att hamna i den nya klassen är inte klart, men oavsett det blir det en vinst för Kriminalvården, menar Per-Eric Gustavsson.

– Vi kommer att få en bredare palett av fängelser, med en tydligare beskrivning av syftet med säkerheten i respektive anstalt. Då kan vi tydligare styra uppdragen och fortsätta investeringar i säkerheten, säger han.

Hela förändringen ska vara implementerad vid slutet av 2021.

– Vår ambition är att göra det tidigare än så, men jag kan inte ge något specifikt datum, säger Per-Eric Gustavsson.

Henning Eklund/TT

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS