Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hall, utanför Södertälje, är ett av landets hårdast bevakade fängelser och tillhör därmed säkerhetsklass ett. Arkivbild. Bild: Lars Pehrson/SvD/TT
Hall, utanför Södertälje, är ett av landets hårdast bevakade fängelser och tillhör därmed säkerhetsklass ett. Arkivbild. Bild: Lars Pehrson/SvD/TT

Förändrad säkerhet på svenska fängelser

Tre ska bli fyra när Kriminalvården nu förändrar säkerhetsklasser på svenska fängelser.
– Vi behöver bredda säkerheten på våra anstalter, säger Kriminalvårdens expert Per-Eric Gustavsson.

I dag delas Sveriges fängelser in i säkerhetsklasserna ett, två och tre, där ett har högst säkerhet och tre saknar rymningshinder. Klass ett och tre lämnas i princip oförändrade när systemet görs om. P4 Halland var först med att rapportera om ändringen.

– I dag är spridningen för stor inom klass två, och det är framförallt där vi nu gör om och skapar ytterligare ett steg. Vi breddar oss på mitten, säger Per-Eric Gustavsson.

Ser över fängelserna

Samtidigt som det tillkommer en klass ses fängelserna över.

– Det pågår ett arbete med att jämföra situationen på landets fängelser med den nya normeringen, för att komma fram till hur det nya systemet ska utformas, säger Per-Eric Gustavsson.

TT: Varför sker den här förändringen nu?

– Vi behöver dels utveckla vår styrning av säkerheten, och dels justera våra klasser för att anpassa oss efter klienterna. Det finns inga skäl att ha en klient i för hög – eller för låg – säkerhetsklass.

Ska vara klart senast 2021

I dag finns sju fängelser med säkerhetsklass ett, 26 med klass två, och 16 med klass tre. Hur många fängelser som kommer att hamna i den nya klassen är inte klart, men oavsett det blir det en vinst för Kriminalvården, menar Per-Eric Gustavsson.

– Vi kommer att få en bredare palett av fängelser, med en tydligare beskrivning av syftet med säkerheten i respektive anstalt. Då kan vi tydligare styra uppdragen och fortsätta investeringar i säkerheten, säger han.

Hela förändringen ska vara implementerad vid slutet av 2021.

– Vår ambition är att göra det tidigare än så, men jag kan inte ge något specifikt datum, säger Per-Eric Gustavsson.

Henning Eklund/TT