Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/29

Föräldrarna ville stryka Arbogakvinnan ur testamentet

Föräldrarna stöttade Arbogakvinnan ekonomiskt. De köpte en lägenhet, bil, hundar och gav pengar till henne, enligt de närstående. Därför planerade föräldrarna att utelämna henne från testamentet: – Men det hann vi aldrig, sa mamman under polisförhör.

På onsdagen fortsatte rättegången mot Arbogakvinnan rörande de så kallade sommarstugemorden somrarna 2015 och 2016.

Tidigare har drunkningsmordet på Arbogakvinnans make förhandlats. Och nu går man över till mordet och mordförsöket på hennes föräldrar.

På kvällen den tredje augusti kom ett samtal till SOS:
– Jag är allvarligt skadad, och min man ligger död i sängen, sa kvinnan.

Men hon kunde inte svara på vad som hade hänt.
– Jag blöder, det är någon som har kommit in här och gjort någonting med oss.
Till en början misstänkte polisen att kvinnan mördat sin man, Göran, och sedan skadat sig själv men snart riktades misstankarna i stället mot parets dotter.

Och hon står nu inför rätta misstänkt för attacken mot föräldrarna i sommarstugan i Arboga.

LÄS MER: Arbogakvinnan om bråket med maken under mordkvällen 

Åklagaren: Drevs av pengar

Åklagarna utgår från att Arbogakvinnan har drivits av pengar - i samtliga brott hon begått.
– Vi tror att det huvudsakliga motivet till båda de här grova brotten är ekonomiska, säger har kammaråklagare Jessica Wenna sagt.

Innan maken mördades tecknade Arbogakvinnan en livförsäkring där hon skulle få ut 2,5 miljoner kronor om mannen dog. Men försäkringsbolaget misstänkte omedelbart att kvinnan kunde ha legat bakom dödsfallet och betalade därför aldrig ut några pengar.
– Det är svårt att veta vad som hade hänt om hon hade fått ut de där pengarna, det kan vi inte sia om. Men vi kan se att hon var i en situation där hon ville ha mer pengar både 2015 och 2016, har Jessica Wenna sagt.

I ett förhör berättar förhörsledaren för Arbogakvinnan om deras teori:
– Jag påstår ju att avsikten var ju att både döda Göran och döda (mamman). Du skulle ha fått ärva av Göran och (mamman) och där är ju motivet.
Då svarade Arbogakvinnan:
– Ja, du tycker att det är ett ekonomiskt motiv, det har du sagt hela tiden, men som jag har berättat och visat hur de har gjort av med alla sina pengar så hade inte de några pengar kvar.

Pekade ut dottern

Redan under mordkvällen sa mamman till ambulanspersonalen att hennes dotter, kallad Arbogakvinnan, kunde ligga bakom attacken. Och under ett senare polisförhör ställde förhörsledaren frågan rakt ut: "Vem tror du är gärningsmannen?"
– Det är min dotter NN, svarade kvinnan och fortsatte:
– Dels så hatade hon ju mig för jag satte alltid... Jag sa ifrån. Det här är åt helvete. 

Hon berättade om att de tiden innan mordet var osams rörande hur Arbogakvinnan levde sitt liv.
– Hon var nog väldigt hatisk mot oss tror jag.
Dessutom fanns en konflikt om sommarstugan i Arboga. Föräldrarna planerade att sälja den.
– Hon ville ju ha sommarstugan. Och så ville hon ju ha pengar, sa mamman.

Stryka dottern från testamentet

I förhör berättade mamman om hur hon och Göran, tidig sommar 2016, ska ha diskuterat om de skulle stryka dotter från testamentet.
– "Hon ska inte ha någonting, hon har fått tillräckligt", sa vi då. Men vi hann ju aldrig. Det skulle vi göra i höst, när semestern var slut. Men det hann vi aldrig.

Både mamman och Arbogakvinnans syster har berättat om att föräldrarna stöttade kvinnan ekonomiskt. Förutom att ge henne pengar så köpte de en lägenhet till henne, bland annat.
– Det har ju skett, ja, hela livet kan man säga, säger mamman om hur länge de hjälpt till med pengar.

Hon berättade även om sin skräck efter Arbogakvinnans pappas död:
– Jag har varit så rädd att NN skulle ärva honom nu då. För jag tycker att man ska ju inte belönas för att ha mördat sin egen far i alla fall, det verkar inte klokt.

"Tjänar bra"

Arbogakvinnan har från start nekat till brott - även efter att hennes medåtalade pojkvän erkänt att det var han som högg föräldrarna på uppdrag av Arbogakvinnan.

I ett förhör påstår hon att hon inte förstår hur de kan misstänka ekonomiska motiv:
– Jag tjänar bra. Jag har inte fått några pengar av pappa sedan 2012.

Arbogakvinnan påstod sig vara förvånad över misstankarna:
– Alltså vad kommer de här uppgifterna ifrån? Det är min pappa det handlar om. Min pappa han har alltid stöttat mig i hela livet. Varför skulle jag vilja se honom död, sa hon och fortsatte:
– Om ni tror att det är för pengar, jag tjänar 70 000 i månaden. Jag har ett företag som har en likvid på säkert sju åtta miljoner, plus fastigheter. Jag får en aktieutdelning på tre miljoner minus tjugo procent skatt. Varför skulle jag vilja döda den person som jag... Som är min största idol som jag alltid kan lita på? Det har ju varit min stora fasa att han ska dö, för att han är så skrupplig. Var har ni fått informationen ifrån undrar jag?

I förhör säger hon om sin mamma:
– Min mamma och jag har en väldigt ytlig relation. Det har ju aldrig funnits någon kärlek direkt kan man ju inte säga, säger hon bland annat.
– Jag önskar att det var min mamma som dog i stället för min pappa, sa hon också.

Trots detta har kvinnan under flera förhör riktat olika anklagelser mot sin pappa. 

Rättegången mot Arbogakvinnan beräknas pågå fram till slutet av juni.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.