Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Många tonårsföräldrar är oroliga för att deras barn ska dricka under valborg. trots att drickandet bland unga minskar. Arkivbild.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Föräldrar oroliga över ungas valborgsfylla

Valborg är för många förknippad med alkohol och fylla. Var tredje förälder är orolig för att deras tonårsbarn ska dricka under högtiden och ännu fler är rädda för att deras barn ska råka illa ut.

Oron för att ens barn ska råka illa ut på grund av alkohol ökar bland tonårsföräldrar, visar en undersökning från organisationen IQ. 58 procent av de tillfrågade föräldrarna uppger att de känner oro, motsvarande siffra ifjol var 48 procent.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Tittar man ännu längre tillbaka ser man att oron ökar varje år, samtidigt som konsumtionen hos unga går ner.

- Det visar på att många föräldrar oroar sig i onödan för att man tror att ens barn har samma beteende man själv hade som ung. Inte bara barnen, utan även föräldrarna, skulle må bra av att ha en öppen dialog om alkohol, säger Juan-Pablo Roa, vd på IQ.

Befogad oro

Trenden är den samma för vuxna. Systembolagets delårsrapport tyder på att svenskarna dricker allt mindre, samtidigt visar flera undersökningar att svenskar får en allt mer avslappnad inställning till alkohol.

- Vi normaliserar drickandet mer nu. Man kanske dricker till vardags, måttfullhetstänket har luckrats upp något. För oss blir det ett nytt orosmoln, säger Magdalena Gerger, vd för Systembolaget, till TT.

Men hos unga är trenden den motsatta. Flera undersökningar visar att alkoholdebuten sker allt senare och att mängden alkohol som konsumeras är allt mindre. Även ungas attityder till alkohol är mer restriktiva, tvärtemot den övriga befolkningens. Men föräldrarnas oro är trots allt inte obefogad, anser Magdalena Gerger.

- Det är klart att det finns en oro bland föräldrar, eftersom det inte sällan går överstyr när ungdomar dricker.

Nya sätt

Det är allt färre föräldrar som köper ut till sina barn, i stället är det genom äldre syskon eller kompisar som unga får tag på alkohol. Samtidigt har försäljningen flyttat ut på sociala medier. På exempelvis Instagram finns konton där minderåriga utan svårigheter får tag på alkohol.

- Det tror jag väldigt få föräldrar är medvetna om. Här måste föräldrar öka sin egen kunskap om hur unga i dag får tag på alkohol. Den här bilden av någon som står och langar utanför systemet kanske inte längre stämmer, säger Juan-Pablo Roa.

Dålig självinsikt

Enligt IQ:s undersökning tror åtta av tio tonårsföräldrar att det är vanligt att ungdomar dricker. Men endast nio procent tror att deras egna barn gör det.

Undersökningen visar också på regionala skillnader. 92 procent av tonårsföräldrarna i Uppsala län tror att unga under 18 år dricker under valborg. I Kronoberg tror bara 66 procent av föräldrarna att det stämmer.