Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Två föräldrar i Stockholm döms till fängelse för att ha försatt sitt barn i svälttillstånd. Arkivbild.

Föräldrar gav barn svältkost – döms

Två föräldrar i Stockholm har dömts till fängelse för grovt vållande till kroppsskada efter att ha försatt sitt barn i svälttillstånd genom att ge det bristande vegansk kost. I torsdags dömdes ett annat föräldrapar i Göteborg till fängelse i ett liknande fall.

Det 1,5-åriga barnet omhändertogs enligt lagen om vård av unga (LVU) i februari 2018 efter flera varningar från läkare och socialtjänst om barnets akuta svälttillstånd, som inte hörsammats av föräldrarna.

Föräldrarna och barnet placerades på ett utredningshem. När de efter en tid informerades om att barnet skulle placeras i fosterfamilj rymde mamman med barnet. De återfanns först tolv dagar senare. Därför döms föräldrarna även för grov egenmäktighet med barn.

Nacka tingsrätt dömer den ena föräldern till fängelse i 14 månader. Den andra var i samband med brottet så ung att påföljden i stället blir skyddstillsyn och samhällstjänst, skriver tingsrätten i ett pressmeddelande.

"Det är ovanligt att brott av det här slaget prövas av domstol, även om det nu skett två gånger på kort tid", säger rättens ordförande Olof Roos enligt pressmeddelandet.

I torsdags dömdes ett föräldrapar i Göteborg för att ha orsakat sin 1,5-åriga dotter svår näringsbrist genom bristande vegansk kost. Enligt läkare var flickan bara timmar från döden när hon i februari inkom till Sahlgrenska universitetssjukhuset.

Föräldrarna dömdes till tre månaders fängelse för grovt vållande av kroppsskada, och ska betala 60 000 kronor i skadestånd till sin dotter.