Två föräldrar i Härnösand åtalas misstänkta för bland annat misshandel efter att tre av deras barn omskurits i hemmet. De nekar till brott. Arkivbild.
Två föräldrar i Härnösand åtalas misstänkta för bland annat misshandel efter att tre av deras barn omskurits i hemmet. De nekar till brott. Arkivbild. Bild: Joakim Ståhl/SvD/TT

Föräldrar åtalas efter omskärelse på tre barn

ANNONS

Två föräldrar åtalas misstänkta för misshandel, grov misshandel och ofredande efter att deras tre barn omskurits i hemmet, skriver Örnsköldsviks Allehanda.

Omskärelsen ska ha utförts av en läkare som föräldrarna anlitat. Enligt åklagaren höll den ena föräldern fast barnen när läkaren skar bort förhuden från deras könsorgan. Ingreppet var enligt åklagaren smärtsamt för barnen och gav dem blödande sår.

Brotten misstänks ha skett i Härnösand mellan juni 2017 och augusti 2018. Föräldrarna medger till att ha anlitat läkaren för omskärelsen men nekar till brott.

Polisen fick information om omskärelsen av en slump genom att ett av barnen berättade i samband med att föräldrarna förhördes om en vanlig misshandel.

ANNONS

Omskärelse på pojkar är inte olagligt i Sverige men måste utföras av läkare. På barn yngre än två månader kan även en person som inte är läkare men har intyg från Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) utföra ingreppet.

Könsstympning av flickor är olagligt i Sverige sedan 1982.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS