Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Följ årets första partiledardebatt

I dag är det dags för årets första partiledardebatt. Statsminister Stefan Löfven (S) kan räkna med attacker både från höger och vänster. Frågan är om även Centern och Liberalerna går till attack.

När partiledarna ställer sig i riksdagens talarstol är det i ett nytt politiskt landskap. Sedan de senast stod där har Sverige upplevt den längsta och mest komplicerade regeringsbildningen någonsin, de gamla politiska blocken har fallit och forna samarbetspartier anklagar varandra för svek.

Här är några saker att ha koll på i debatten:

1. Kommer Centern och Liberalerna att vara i opposition?

C och L har fått igenom mycket liberal politik i överenskommelsen med S och MP. Trots samarbetet med regeringen har de försäkrat att de ska fortsätta att vara oppositionspartier. C och L har fått hård borgerlig kritik för att de gått över blockgränsen och har ett behov att markera att de inte sitter i regeringen.

2. Kommer Stefan Löfven att ta replik på Annie Lööf och Jan Björklund?

Normalt brukar S-ledaren konfrontera Alliansledarna, men Stefan Löfvens regering har knappt hunnit tillträda och bläcket har nästan inte torkat på uppgörelsen mellan S, MP, C och L. Överenskommelsen ska nu vårdas och genomföras. Några hårda konfrontationer är troligen inte att vänta i detta läge.

3. Kommer partiledarna i Alliansen att angripa varandra?

Under många år har Alliansen visat enad front utåt. Men efter den senaste tidens hårda ord och besvikelse över att C och L valt att stödja S-ledaren Stefan Löfven som statsminister får Annie Lööf och Jan Björklund vara beredda på kritik från M-ledaren Ulf Kristersson och KD-ledaren Ebba Busch Thor.

4. Kommer det att märkas att det är språkröret Gustav Fridolins sista partiledardebatt?

Gustav Fridolin har aviserat att han slutar i samband med Miljöpartiets kongress i början av maj. Det blir därför hans sista ordinarie partiledardebatt i riksdagen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.