Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bilder: Instagram

Får "dick pics" varje vecka: "Har kontaktat deras anhöriga"

Annika Ström, bakom instagramkontoto @varmkorvboogie, får oönskade snoppbilder varje vecka. Som svar har hon ibland kontaktat anhöriga till männen. – Det är inte bara rövhattar, det är vanliga killar med normala profiler, säger hon.

Flera kvinnor med stora konton på Instagram har höjt sina röster mot oönskade snoppbilder. Artisten och radioprofilen Stina Wollter gick tidigare i veckan ut och uppmanade kvinnor att anmäla. 

"Nej det är inte enstaka knäppskallar, jag tror inte att någon man plötsligt vaknar en morgon och är en sådan dickpickare/trakasserare. Detta är en yttring av ett klimat/ en mylla/fundament som är insprängt i hela samhället från vaggan till graven", skrev hon på sitt Instagramkonto.  

Annika Ström, 33 år, är spårvagnsförare i Göteborg och driver ett konto med över 11 000 följare på Instagram. Hennes inlägg handlar ofta om kroppspositivism och feminism, något som hon tror kan trigga vissa män till att skicka snoppbilder. 

– Feminister får ofta höra att man får för lite kuk. Jag skulle nog snarare säga tvärtom, att vi får för mycket kuk, då menar jag inte i första hand sexuellt utan alla dessa snoppar i inkorgen, säger hon. 

"Jag blir provocerad"

Hon berättar att hon får en snoppbild minst en gång i veckan. Oftast är det bilder utan någon text, endast en erigerad penis i närbild. 

– Jag blir provocerad. Jag tror inte att det handlar om sexuella inviter, jag tror att det handlar om att förnedra någon och om makt. Det är det som gör en arg. Speciellt eftersom mitt konto handlar om att återerövra kvinnokroppen. Då har något gått fel, säger hon. 

Hon beskriver sina inlägg som ett ställningstagande mot synen på kvinnans kropp som något som i första hand ska behaga mannen. 

– Syftet är inte att kåta upp män på stan, men nånstans slår det ändå fel, de missar poängen helt. Kanske med meningen. Och jag vet att det inte bara är rövhattar, det är vanliga killar med helt normala profiler, säger hon.

Kontaktat anhöriga

Som respons har hon provat att själv skicka snoppbilder hon hittat på nätet eller att svara något orimligt positivt. Några gånger har hon tagit sig tiden att ta reda på vilka de är och kontakta någon anhörig till dem. När det har handlat om tonårskillar har hon kontaktat föräldrarna. 

– Jag har bara fått bra respons. Det är ett sätt att se till att någon kan tala om för personen att detta inte är okej. Samtidigt är det lätt att man automatiskt kontaktar kvinnan eller mamman. Det ska man akta sig för, hon ska inte känna att hon hålls ansvarig för mannens eller pojkens beteende, säger hon. 

Hon är noga med att betona att hon inte har något emot sexting eller sexchattar om båda är med på det.

– Sex är kul i alla dess former. Om båda är med på det. Men att bara skicka en bild utan tillstånd är enbart negativt, säger hon. 

Tycker att det är komiskt

Anna Davidsson som driver instagramkontot Apan satt i granen har över 20 000 följare och har också fått snoppbilder i sin inkorg. 

– Ofta är det i samband med att jag har lagt upp en bild som visar lite mer. Det verkar som att det triggar dem och då vill de väl visa det för mig. Jag brukar tycka att det är komiskt. Det är som när jag hade katter och de fick med sig möss hem som de ville visa upp, säger hon och skrattar. 

Samtidigt säger hon att hon har svårt att förstå beteendet. 

– Jag känner inga kvinnor som skulle knäppa bilder på sitt kön och skicka till folk. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.