Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Daníel Jóhannsson från Härnösand lär sent glömma fisketuren i norska Lofoten. För på kroken fick han en gigantisk hälleflundra, 246 centimeter lång och över 200 kilo tung.

Fångade flundra av världsklass

Daníel Jóhannsson från Härnösand lär sent glömma fisketuren i norska Lofoten. För på kroken fick han en gigantisk hälleflundra, 246 centimeter lång och över 200 kilo tung. Med den fångsten har han sannolikt slagit världsrekord.

- Den första flundran blev den största flundran. Jag har dragit upp några sejar och torskar men inget i närheten av det här, säger Daníel Jóhannsson på telefon från en båt utanför Å, Lofoten.

Det var under en fisketur i lördags han plötsligt fick något extraordinärt stort på kroken.

- Det är svårt att beskriva i efterhand, men det blev ett väldigt adrenalinpåslag.

Tuff dragkamp

Hugget utvecklades till en dragkamp mellan bjässen och alla ombord under 30–40 minuter.

- Det behövdes ett lagarbete mot en så stor och stridbar fisk. Den drog ned till botten flera gånger, och då har man ingen chans att sätta emot. Den var beslutsam, men skam den som ger sig, säger guiden Johan Mikkelsen.

Han anslöt i en annan båt lagom till att flundran säkrats. Där fotograferade, mätte och märkte han bjässen, vars vikt utifrån längden uppskattas till 209,7 kilo.

- Jag har sett många stora flundror i mitt liv men den här tog priset. Det var ett monster, säger Johan Mikkelsen.

Tillbaka i havet

Flundran, som kan beskådas på Nordic Sea Anglings Facebooksida, fick återvända till djupen sedan den märkts med ett ID-nummer för Norska havsforskningsinstitutet.

- Den gör sig bättre i havet där den kan producera fler flundror med bra gener, konstaterar Johan Mikkelsen.

Så vitt han vet är flundran den största som fångats och sedan släppts. Några större exemplar har fångats, dock utan att få friheten tillbaka.

Daníel Jóhannsson understryker att han aldrig fått upp flundran utan hjälp av guiden Martin Johansson och de övriga i fiskelaget. Men rekordfångsten har givit blodad tand:

- Det här är min andra tur till Norge och det lär bli fler, säger han.