Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Fågelungarna är inte övergivna

De traskar omkring mitt på gatan eller hoppar runt pipande på gräsmattan. Just nu, i mitten av juni, är det gott om fågelungar runt omkring oss som verkar vilsna. Men låt dem vara. De är inte övergivna.

– Det är normalt att många ungar lämnar boet vid den här tiden. Föräldrarna finns i närheten och fortsätter att mata dem. Det sämsta man kan göra är att försöka ta hand om fågelungar. Man kan flytta dem en liten bit, om de traskar omkring i trafiken, men inte mer än så, säger Anders Wirdheim på Sveriges ornitologiska förening (SOF).

Han får fem till tio telefonsamtal dagligen om fågelungar när det är häckningstid.

– En majoritet handlar om måsungar. Många tror att de är övergivna. Men när ungarna ger sig iväg från boet fortsätter de att kommunicera med sina föräldrar. De känner igen varandra direkt på lätet, säger han.

Fast ibland trillar faktiskt fågelungar ur boet i förtid – eller blir utknuffade av sina syskon. I så fall kan man försöka sätta tillbaka dem i boet igen. Men risken är att de blir utknuffade igen. Då är det inte mycket man kan göra.

– Försök inte mata dem. Det är mycket svårt att ge fågelungar rätt föda. De behöver fjärilslarver och annan proteinrik insektsföda, säger Wirdheim.

Fakta: Fågelungar

Hos många fågelarter lämnar ungarna boet tidigt, i vissa fall innan de ens lärt sig flyga. Detta är välkänt vad gäller ungar av änder, vadare och hönsfåglar. Men även mås- och duvungar, liksom ungar av kråkfåglar och trastar hoppar ut innan de kan flyga. Samtliga bör lämnas i fred. De är inte övergivna.

Flygoförmögna ungar av mesar och svalor som hittas på marken kan man däremot försöka lägga tillbaka i boet. Men ta det försiktigt. De är bräckliga.

Källa: SOF. (TT)

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.