Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Provtagningsblanketter på akutmottagningen för våldtagna kvinnor på Södersjukhuset i Stockholm. Arkivbild.

Få våldtäkter uppklarade hittills 2017

Bara åtta procent av de våldtäkter som har lett till en polisutredning under det första halvåret 2017 har klarats upp, enligt statistik från Brå. Det är en drastisk nedgång från förra året då siffran var 12 procent.

Johanna Olseryd är utredare på Brå och arbetar med frågor om sexualbrott. Hon tycker inte att nedgången från 12 till 8 procent är anmärkningsvärd.

- Många anmärker på att siffran känns låg, men man måste ha förståelse för att det finns omständigheter i de här brotten som gör att de är svåra att utreda. Man kan till exempel ha bevisning som gör att det går att styrka att det har skett ett samlag, men det kan ändå vara svårt att bevisa att det har skett utan samtycke, säger hon.

Fler utredningar

En förklaring till den sjunkande uppklaringsprocenten är att fler våldtäkter anmäls. Siffran över handlagda ärenden för de sex första månaderna i år är 4 004 våldtäkter. Motsvarande siffra för samma period förra året var 3 047. Det kan jämföras med siffrorna över uppklarade våldtäkter: 302 det första halvåret 2017 respektive 354 förra årets första halvår.

I statistiken gömmer sig också ett nedlagt ärende med runt 500 våldtäkter, vilket drar ner uppklaringsprocenten.

- Det kan handla om brott i nära relationer, där en kvinna har utsatts för våldtäkter under många år. Varje våldtäkt räknas då som ett brott, säger Johanna Olseryd.

Anmälningar ökar

I fjol presenterade Brå siffror som visade att antalet anmälda sexualbrott ökat kraftigt. Det behöver dock inte innebära att fler våldtäkter begås i dag än tidigare.

- När det gäller våldtäkter så ligger antalet anmälningar ganska stabilt de senaste åren och det är väl det som gör att man tror att anmälningsbenägenheten har ökat, säger Johanna Olseryd.

Samtidigt konstaterar hon att Brå inte kan uttala sig säkert om varför fler sexualbrott anmäls.

- Vi utesluter inte att ökningen beror på både en ökad utsatthet och en ökad benägenhet att anmäla, att man nu definierar det man har utsatts för som ett sexualbrott.