Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Resenärer väntar på ett tåg till Stockholm på Göteborgs centralstation
Flera tågresor under andra halvan av augusti går inte boka till följd av att Trafikverket inte meddelat tågbolagen när de tänkt genomföra banarbeten. Bild: Stefan Bennhage

Få tågbiljetter till flera av sommarens evenemang

Den som har tänkt åka tåg till sommarens evenemang i Göteborg kan få problem – åtminstone om man vill boka sin resa i god tid. Från mitten av augusti finns bara några få avgångar mellan Göteborg och Stockholm.
– Vi vill inte man ska kunna boka resor som vi inte kan garantera att vi kommer att kunna köra, säger Jonas Olsson vid SJ.

Efter två år av restriktioner är årets sommar fullspäckad av evenemang – inte minst i Göteborg. Med Summerburst och Laleh i backspegeln finns fortfarande Veronica Maggio, Zara Larsson, Ed Sheeran, Håkan Hellström och Way Out West att se fram emot.

Detta väntas locka människor från hela Sverige till västkusten. Men för den som tänkt åka tåg till dessa kan det i nuläget vara svårt att planera sin resa, då flera avgångar inte går att boka överhuvudtaget.

Få tågbiljetter i augusti

Enligt Jonas Olsson, presskommunikatör på SJ, beror det på två orsaker:

– Det ena är när det står "inställt", och då är det kopplat till personalbristen. Det andra är när det står ”planerat banarbete” och då är det att vi får sen information från Trafikverket om vilka sträckor vi får köra, berättar han.

Jonas Olsson, SJ
Jonas Olsson, presskommunikatör på SJ. Bild: SJ

Personalbristen handlar om den avsaknad av lokförare och tågvärdar som flera tågoperatörer står inför till följd av pandemin, och som har lett till att flera avgångar tvingats ställas in.

Men det som för närvarande ger störst påverkan på utbudet av resor är att Trafikverket ännu inte blivit klara med sin planering av kommande banarbeten. Det har lett till att det bara finns några få avgångar på flera sträckor, om några alls, i slutet av sommaren. Hos SJ finns bara några få avgångar mellan Stockholm och Göteborg från mitten av augusti och hos MTR kan man i dagsläget inte boka någon biljett senare än 14 augusti – en period då många kan tänkas vilja åka hem från Way Out West eller ta sig till Håkan Hellströms spelningar.

LÄS OCKSÅ: Personalbrist i tågbranschen – tuff sommar kan vänta

”De har sina utmaningar”

Jonas Olsson hoppas dock att alla avgångar ska kunna genomföras, och menar att det faktum att det inte går att boka några biljetter ännu beror på ovisshet.

– Vi vill inte man ska kunna boka resor som vi inte kan garantera att vi kommer att kunna köra, säger han.

Och den huvudsakliga anledningen till detta är enligt Jonas Olsson Trafikverket.

– Vi har en bra dialog med Trafikverket, men det är ju de som ger klartecken till alla tågoperatörer om när de kan köra, säger han och fortsätter:

– De har sina utmaningar, men det är klart att det leder till utmaningar för oss. Dels med att planera våra avgångar, men också att få fram tåg och personal.

LÄS OCKSÅ: SJ: Kan bli inställda avgångar med kort varsel

Arbetar med nytt system

Bengt Olsson, presschef på Trafikverket, betonar att den eftersläpande planeringen bara är en av flera orsaker till det bristande utbudet, men beklagar att det skett.

– Vi har klart vad gäller den nationella tågplanen fram till vecka 30, men det är vissa delmoment och delsträckor som man behöver få fram när det gäller tågplaneringen för att kunna få ihop trafiksystemet, och där återstår vissa sträckor, säger han.

Bengt Olsson, Trafikverket
Bengt Olsson är presschef på Trafikverket. Bild: Johanna Vikar

Och anledningen till att det ser ut som det gör är enligt Bengt Olsson att man dels har ett nytt digitalt planeringssystem, dels varit tvungna att prioritera akuta banarbeten, och dels haft en hög personalomsättning.

– Det är 57 tågföretag som trafikerar Sveriges järnvägar, och alla spår hänger ihop. Och framöver kommer vi dessutom att behöva fler tåg för att behovet är större både vad gäller godstrafiken och persontrafiken, säger han och fortsätter:

– Så det är det som arbetet med det nya systemet går ut på, och med det kommer vi förhoppningsvis att bli bättre längre fram.

LÄS OCKSÅ: Mångmiljardsatsning på snabbtåg i Västsverige

SJ: Håll koll på hemsidan

Men hur ska man agera om man har köpt biljetter till ett evenemang men fortfarande inte kunnat boka någon resa?

– Vi släpper avgångarna för bokning så fort planeringen är klar, så om man vet att man har en bokad festival som man ska gå på så får man helt enkelt försöka hålla koll på hemsidan för att se när biljetterna blir tillgängliga, säger Jonas Olsson på SJ.

LÄS OCKSÅ: Fullbokade hotell och extrempriser när artisterna kommer till Ullevi

Till konsertsommaren

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.