Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Få lärare larmar om föräldrars drickande

Många lärare anar att elever har en förälder med alkoholproblem. Men trots anmälningsplikt orosanmäler få lärare till socialtjänsten.

Sju av tio lärare för årskurs 1–6 har någon gång misstänkt att en elev har en förälder eller vårdnadshavare som dricker för mycket, enligt en undersökning från Novus gjord på uppdrag av Systembolaget. Men bara knappt två av tio har gjort en orosanmälan. En majoritet av lärarna har i stället tagit upp frågan med någon annan person.

- En anmälan är trots allt en myndighetsutövning. Har man en bra relation med föräldrarna kan man försöka ta en dialog med dem. Men visst, så fort man känner oro för att en elev lever under missförhållanden, ska man anmäla, säger Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand till Svenska Dagbladet.

Undersökningen visar också att var fjärde lärare anser att skolan inte erbjuder tillräckligt stöd när det kommer till att hjälpa utsatta barn.

"De senaste åren visar på flera positiva saker – alkoholkonsumtionen i Sverige ligger på en stabil nivå och ungdomar dricker mindre än någonsin. Men det finns också problem som oroar, som att cirka 100 000 barn växer upp i en miljö där missbruk förekommer", säger Systembolagets vd Magdalena Gerger i ett pressmeddelande.