Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Ola Toivonen och övriga i svenska herrlandslaget i fotboll bidrog till att färre 112-samtal än vanligt ringdes på midsommardagen.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Färre SOS-larm under VM-matchen

När landslaget spelar VM står Sverige – nästan – stilla. SOS Alarm fick in färre nödsamtal än vanligt under midsommardagens landskamp mot Tyskland.

Antalet nödsamtal sjunker när Sveriges herrlandslag spelar VM. Så var det åtminstone på lördagen, då det märktes en tydlig nedgång i antalet 112-samtal under de två timmar matchen mot Tyskland pågick. I stället för genomsnittliga 1 074 samtal ringdes 978 stycken – en minskning med nio procent.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Att färre ringer under stora matcher har flera orsaker. Dels väntar de som inte har ett akut ärende, dels stannar fler människor hemma vilket gör att färre är inblandade i, eller orsakar, olyckor.

"När Sverige spelar märks det direkt att antalet inkommande nödsamtal sjunker. De som ringer efter matchen säger ibland att de har haft ont en stund, men har väntat med att ringa 112 för att inte missa fotbollen. Jag hoppas verkligen att den som blir akut sjuk eller råkar ut för en olycka ringer på en gång, även om det var 12 år sedan Sverige spelade VM. Hälsan är trots allt viktigast", säger Helena Söderblom, presschef vid SOS Alarm, i ett pressmeddelande.

Antal inkommande 112-samtal mellan klockan 20–22 på midsommardagen 2017: 1 005. 2016 var de 1 151 stycken och 2015 ringdes 1 067 samtal.