Den 1 maj infördes en skatt på plastbärkassar. Arkivbild.
Den 1 maj infördes en skatt på plastbärkassar. Arkivbild. Bild: Janerik Henriksson/TT

Svensk Handel: Riv upp skatten på bärkassar

Regeringens beslut att införa skatt på bärkassar fattades på felaktiga grunder och bör därför omedelbart rivas upp. Det hävdar Svensk Handel.

ANNONS

Den 1 maj infördes en skatt på plastbärkassar. Men Svensk Handel hävdar nu att beslutet grundades på felaktiga siffror om förbrukningen av bärkassar i Sverige. Man hänvisar till att Naturvårdsverkets reviderade siffror visar att förbrukningen var lägre än vad som redovisades när beslutet om en skatt togs.

Enligt de ursprungliga siffrorna förbrukade en person 114 kassar per år 2017 och 102 kassar 2018. Men enligt Naturvårdsverkets reviderade siffror var siffran i själva verket 83 respektive 77 kassar.

2019 var förbrukningen 74 kassar, vilket är 16 stycken under EU:s mål på 90 kassar per person.

En skandal

"Att riksdag och regering fattat beslut på felaktig grund är inget annat än en skandal som dessutom allvarligt skadar förtroendet för den svenska miljöpolitiken", säger Mats Hedenström, näringspolitisk chef på Svensk Handel, i en skriftlig kommentar.

ANNONS

På Naturvårdsverket bekräftar man att siffrorna har reviderats, men hävdar att det inte har med saken att göra.

– Regeringen motiverade inte beslutet utifrån de siffrorna, utan man utgick från EU:s mål att förbrukningen ska vara 40 kassar per person 2025, och till det har vi en bit kvar, säger Emma Nord-Norén, handläggare på Naturvårdsverket, till TT.

Särredovisar fruktpåsar

Att siffrorna ändrats kommer sig av att Naturvårdsverket nu börjat särredovisa de tunnaste plastpåsarna som används för frukt och grönt och då landar den svenska förbrukningen av plastbärkassar på 74 per person och år.

EU-länderna kan själva välja om de vill redovisa plastpåseförbrukningen i relation till de uppsatta målen med eller utan de tunnaste grönsakspåsarna, enligt Emma Nord-Norén.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS