När fler blev arbetslösa fick annonserna på Platsbanken färre klick. Arkivbild.
När fler blev arbetslösa fick annonserna på Platsbanken färre klick. Arkivbild. Bild: Anders Wiklund/TT

Färre klick på Platsbankens annonser

ANNONS

Trots att arbetslösheten i fjol steg minskade antalet sökningar på Arbetsförmedlingens jobbplattform Platsbanken när coronapandemin fick sitt utbrott. Det rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Enligt en rapport från Institutet för arbetsmarknadspolitisk utvärdering, Ifau, minskade antalet annonser snabbt när pandemin slog till, i synnerhet inom hotell- och restaurangbranschen.

Men även antalet sökningar sjönk, mot förmodan. Mellan mars och juli i fjol minskade antalet annonsvisningar med 40 procent jämfört med samma period 2019.

– Det kan vara så att arbetssökarna har uppfattat chansen att hitta ett jobb som lägre än vad den faktiskt är, att man så att säga överskattar de negativa effekterna på arbetskraftsefterfrågan, säger Lena Hensvik, professor i nationalekonomi vid Uppsala universitet, till radion.

ANNONS
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS