Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Färre gamla vårdas på sjukhus efter ny lag.

Färre gamla på sjukhus i onödan

På landets sjukhus finns ett stort antal patienter, ofta gamla människor, som befinner sig på sjukhus trots att de är utskrivningsklara. Orsaken är oftast att kommunerna inte lyckas ordna boenden.

Men vid årsskiftet trädde en ny lag i kraft som har haft en oväntat stor effekt när det gäller att få ut dessa patienter och frigöra vårdplatser, skriver Dagens Medicin. Under perioden januari till augusti i år konsumerade dessa utskrivningsklara patienter 47 000 färre vårddygn, jämfört med samma period 2017. Omräknat till vårdplatser innebär det 192 frigjorda vårdplatser under perioden.

- Det är väldigt stora effekter av den här lagen, det är faktiskt så att man är överraskad över att en lag kan göra så stor skillnad, säger Maj Rom, projektledare vid Sveriges kommuner och landsting, till tidningen.

Den nya samverkanslagen innebär bland annat att kommunernas betalningsansvar träder in redan efter tre kalenderdagar, i stället för som tidigare vid fem dagar. Enligt Maj Rom är det dock inte pengapiskan som är nyckeln, utan den förbättrade planering som lagen resulterat i.