Hovrätten för Västra Sverige fastställer domen mot den man som i tingsrätten dömdes till ett års fängelse för grov obehörig befattning med hemlig uppgift. Arkivbild.
Hovrätten för Västra Sverige fastställer domen mot den man som i tingsrätten dömdes till ett års fängelse för grov obehörig befattning med hemlig uppgift. Arkivbild. Bild: Johan Nilsson/TT

Fängelse för kartläggning av skyddsobjekt

ANNONS

Hovrätten för Västra Sverige fastställer domen mot den man som i tingsrätten dömdes till ett års fängelse för grov obehörig befattning med hemlig uppgift. Mannen har under flera år kartlagt militära skyddsobjekt runt om i Sverige.

Enligt åklagaren har mannen systematiskt fotograferat och dokumenterat 36 militära skyddsobjekt. Hovrätten delar tingsrättens bedömning och anser att uppgifterna skulle medföra betydande men för Sveriges säkerhet om de kom till främmande makts kännedom.

Men mannen är inte ensam om intresset för försvarsanläggningar. Totalt pågår utredningar mot ett tiotal personer som misstänks ha samlat in uppgifter på liknande sätt.

– De har ett extremt intresse för militära anläggningar, har kammaråklagare Mats Ljungqvist tidigare förklarat.

ANNONS

Nyligen dömdes en annan man till åtta månaders fängelse för liknande brott. Också den domen är överklagad till hovrätten.

Jonas Dagson/TT

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS