Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Fyra och ett halvt års fängelse blir straffet för en 50-årig man som döms för grov förskingring vid nio tillfällen och förskingring vid elva tillfällen under perioden 2009-2017. Arkivbild.

Fängelse för förskingring av miljonbelopp

Fyra och ett halvt års fängelse blir straffet för en 50-årig man som döms för grov förskingring vid nio tillfällen och förskingring vid elva tillfällen under perioden 2009-2017. Mannen dök inte upp på den sista rättegångsdagen och är häktad i sin utevaro.

Ett tiotal personer har drabbats av förskingringen och totalt uppgår beloppen till drygt sex miljoner kronor, enligt domen från Halmstads tingsrätt.

Domstolen har också beslutat om näringsförbud i tio år. Den 50-årige mannen döms också att betala skadestånd till målsägandena på sammanlagt drygt fem miljoner kronor. Vid tidpunkten för brotten drev mannen ett antal bolag med inriktning på finansiella placeringar. Den dömde mannen tog enligt tingsrätten emot pengar från olika personer med uppdrag att placera dessa.

"Utredningen i målet visar att mannen själv tillägnade sig pengarna under kort tid efter att de kommit in på hans konton. Pengarna investerades inte för målsägandenas räkning", skriver domstolen i ett pressmeddelande.

I vissa fall, där pengar lämnats över i form av lån, har åtalet ogillats. Åtalet ogillas även för några ärenden som ligger så långt tillbaka i tiden att de har blivit preskriberade. En nämndeman är skiljaktig i påföljdsfrågan, och ville att straffet skulle bestämmas till fem års fängelse.