Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Gravstenar som anses farliga läggs ner på marken.

Fällda gravstenar kan tas bort

Kontrollen av gravstenar har skärpts sedan olyckan i höstas då en åttaårig flicka miste livet när hon fick en gravsten över sig. Men kostnaden för att säkra stenarna faller på de anhöriga – och om de inte går att nå, då tas gravstenen bort.

Att se till att gravstenar står säkert har alltid varit en del i kyrkogårdsförvaltningens rutiner, men efter höstens olycka har arbetet intensifierats och allt fler stenar som anses farliga läggs ner på marken. Men där slutar förvaltningens ansvar. Eftersom en gravsten räknas som privat egendom så är det upp till de anhöriga att bekosta en ny montering. Får man inte tag på de anhöriga så kan det leda till att stenen plockas bort.

Svårt att få kontakt

Om en gravsten lagts ner har de anhöriga två alternativ: bekosta en ny montering av stenen eller ta bort den till självkostnadspris. Cecilia Forssell, jurist på Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation, tror att de flesta gravrättsinnehavare är medvetna om sitt ansvar, inklusive finansieringen. Men att få tag på anhöriga till ibland mycket gamla gravar kan vara svårt.

– Det där är jätteproblematiskt om man inte har bra informationskanaler, säger Cecilia Forssell.

En liggande gravsten räknas som vanvård, även om det är kyrkogårdsförvaltningen som lagt den. Gravrätten övergår till församlingen om ingen åtgärd vidtas och församlingen får då rätt att ta bort stenen.

Finns inga riktlinjer

Det saknas dessutom riktlinjer för hur länge man måste vänta.

– Det kan vara en process på ibland cirka tre år men vi försöker alltid få fatt i en anhörig, säger Carl-Olof Andersson på begravningsenheten vid Göteborgs kyrkogårdsförvaltning.

Anhöriga riskerar också att mötas av en otrevlig överraskning vid nästa kyrkogårdsbesök. Instabila gravstenar läggs nämligen ner omedelbart av säkerhetsskäl, och det är inte alltid man hinner få kontakt med anhöriga innan de själva märker var som hänt.

– Vi arbetar med att hitta en form för att komma i kontakt med gravrättsinnehavare tidigare, säger Carl-Olof Andersson.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.