Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

August 2020: Brinnande barrikader och demonstranter har samlats på Amiralsgatan i Malmö som en reaktion på en koranbränning på Emilstorp i Rosengård. Enligt polisen befann sig 300 personer på Amiralsgatan i samband med upploppet. Arkivbild.
August 2020: Brinnande barrikader och demonstranter har samlats på Amiralsgatan i Malmö som en reaktion på en koranbränning på Emilstorp i Rosengård. Enligt polisen befann sig 300 personer på Amiralsgatan i samband med upploppet. Arkivbild. Bild: TT

Fällande domar för upplopp efter koranbränning

Ungdomsvård och ungdomstjänst – samt skyddstillsyn för den vuxna upploppsmakaren.
Så lyder domarna för sju personer som åtalats för våldsamheterna efter den uppmärksammade koranbränningen i Malmö i somras.

Busskurer krossades, däck sattes i brand och polisfordon förstördes – enligt polisens bedömningar samlades flera hundra människor för att delta i upploppet på Amiralsgatan i Malmö en kväll i slutet av augusti.

Reaktionen följde efter att Rasmus Paludan, partiledare för det danska högerextrema partiet Stram Kurs, initierat en koranbränning i Malmö som genomfördes utan polisens tillstånd. Provokationen filmades och lades ut på nätet, något som väckte starka känslor och till slut urartade. Trots vädjanden från lokala religiösa företrädare överöstes polisen med stenar från den aggressiva folkhopen.

Taxi till upploppet

Totalt åtalades sex män och en kvinna för det våldsamma upploppet den 28 augusti. Det handlar om sex tonåringar i åldrarna 16-17 år samt en 31-årig man, samtliga är bosatta i Malmö. Inledningsvis fanns fler misstänkta, och i två ytterligare fall, varav ett handlar om en person under 15 år, har förundersökningen lagts ner.

En av de utpekade tog taxi till upploppet som han också filmade, något som ingått i bevismaterialet under rättegången. I en annan videosekvens som visats för rätten ses samme man gå och släpa på en omkulldragen stolpe från ett övergångsställe.

Våldsamt upplopp

Den 31-årige mannen, som tog sig till upploppet i taxi, förnekar brott men erkänner att han varit på plats och kastat sten. Men avsikten var aldrig att träffa polisen, enligt mannens försvar. Istället ska mannen filmat och lagt ut material från våldsamheterna i direktsändning på sociala medier för att få nya följare och tjäna pengar. Han döms för olaga hot, skadegörelse, ringa narkotikabrott samt våldsamt upplopp och får skyddstillsyn. Eftersom mannen anses lida av psykiska besvär ska han också "underkasta sig den psykiatriska behandling som frivården i samråd med läkare anser lämplig", enligt domen från Malmö tingsrätt.

Även de andra yngre åtalade har erkänt att de varit på plats och några att de kastat sten, men enbart den åtalade tonårsflickan har erkänt att hon skulle ha gjort sig skyldiga till våldsamt upplopp. Ungdomarna döms till ungdomsvård respektive ungdomstjänst i 60 timmar.

Anna Karolina Eriksson/TT