Försvarsberedningen spricker – Borgerliga lämnar

De borgerliga partierna lämnar i praktiken försvarsberedningen, bara dagar innan slutrapporten om försvarets framtid ska presenteras. Enligt dem själva är det Socialdemokraterna som lämnat, genom att inte stå bakom hur mycket pengar som krävs.

ANNONS
|

– Vi fyra är överens om minst 84 miljarder till förvaret 2025, vilket innebär 1,5 procent, säger Moderaternas utrikespolitiske talesperson Hans Wallmark som sitter med i den parlamentariska försvarsberedningen.

– Socialdemokraterna har gett besked. Försvarsministern har sagt att han vill vänta till hösten med besked. Därmed står Socialdemokraterna inte bakom försvarsberedningen förslag, säger Wallmark.

I en intervju med TT, DN och SvD på torsdagen sade försvarsminister Peter Hultqvist (S) att han och S inte vill binda sig redan nu för ett visst antal miljarder, och än mindre för en specifik andel av BNP för försvaret. Först om ett halvår, tidigast, skulle han och S vara redo att prata nivå, efter det att Försvarsmakten och andra berörda myndigheter har tyckt till om försvarsberedningens förslag.

ANNONS

– Vi står bakom ett starkare försvar, vi står bakom mer pengar till försvaret, sade Hultqvist också men underströk att underlaget måste vara mer solitt innan han sätter ner foten.

Daniel Bäckström (C) anser att Socialdemokraterna backar från en tidigare linje om att vara med på de nivåer som beredningen diskuterar. I beredningen sitter företrädare för de åtta riksdagspartierna, med Björn von Sydow (S) som ordförande.

Kristdemokraternas företrädare, Mikael Oscarsson, säger:

– Ekonomin är väldigt central. Därför är det bekymmersamt med Hultqvists besked att man inte står bakom skrivningarna i försvarsberedningen om 1,5 procent av BNP. Därför kan vi inte låna vårt namn till detta.

Konstruktiv anda

Liberalernas Allan Widman säger att det varit en konstruktiv anda i försvarsberedningen, till dess att Socialdemokraterna började backa. Widman vill ha ett besked från statsministern om framtiden.

– Jag bedömer att ordföranden i försvarsberedningen, Björn von Sydow, inledningsvis hade stöd av regeringen för en nivå på 1,5 procent av BNP och att det var förankrat i S. Men sedan har man fått kalla fötter, säger Widman

Källor i regeringskansliet sade häromdagen till TT att det vore oklokt att binda sig för en nivå nu för ett förslag som ska fram om något år. Det finns också stora behov på andra områden, till exempel inom välfärden, som måste vägas mot försvarsmiljarder och andra poster.

ANNONS

– I den ordinarie budgetprocessen tar man hänsyn till försvarsberedningens rapport, men det är inte rimligt att en grupp försvarspolitiker får bestämma över en så stor del av reformutrymmet på egen hand, säger Karolina Skog, ekonomisk-politisk talesperson för S regeringspartner Miljöpartiet.

De borgerligas ansvar

Sverigedemokraterna tänker inte lämna försvarsberedningen. SD:s företrädare Roger Richthoff anser att Allianspartierna ägnar sig åt demonstrationspolitik.

– Nu vill de skjuta ut sig för att Socialdemokraterna vill ha med en bilaga, det kan väl S få, säger Richthoff.

Han syftar på förslag som S har lämnat in där det står att de inte nu kan ställa sig bakom huvudrapportens tal om specifikt 84 miljarder. Han konstaterar också att det oavsett vad S säger i en bilaga, finns en majoritet i riksdagen för att få igenom förslag på de nivåerna, med de borgerliga och SD.

Vänsterpartiet anser försvarsanslagen ska upp rejält men att summan 84 miljarder kronor är orealistiskt hög nivå redan till 2025.

– Det här bekymret som uppstått med pengarna är de borgerliga partierna direkt ansvariga för, de har tävlat om att sänka skatterna för dem som tjänar mest och nu räcker pengarna varken till försvaret eller till välfärden, säger Vänsterledaren Jonas Sjöstedt och gör klart att V stannar i beredningen

ANNONS

Elfte timmen

Enligt Mikael Oscarsson (KD) måste Socialdemokraterna ge besked om att de ställer sig bakom förslaget att försvaret ska få 84 miljarder kronor 2025 för att de borgerliga partierna ska gå tillbaka till försvarsberedningen.

Moderatledaren Ulf Kristersson är kritisk mot S.

– De drar sig undan hela ambitionen att göra en överenskommelse om att stärka försvaret, säger Moderatledaren och begär att statsminister Stefan Löfven nu ger besked om att han står bakom försvarsberedningens resonemang.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS