Gult eller gulrosa, det är frågan.
Gult eller gulrosa, det är frågan.

Färgstriden om slottet går vidare

ANNONS
|

Statens fastighetsverk måste tänka om. Slottet ska ha den gula färg som det fick när det stod klart 1754, skriver Sjöstedt i en debattartikel i Dagens Nyheter.

Den föreslagna gulrosa färgen kallar hon "en ljusare variant av dagens brunaktiga kulör".

Sjöstedt får medhåll av historikern Christopher O'Regan, som har lett stadsvandringar i Gamla stan i 25 år.

–Om du har en gustaviansk fåtölj från slutet av 1700-talet som har varit pärlgrå med snickerierna väl synliga och någon sedan på 1800-talet målat den med tjock svart färg som var den tidens ideal, så är det ingen som klagar om man skrapar bort den svarta färgen och återställer det gråa där formen och färgen harmonierar med varandra, säger han till TT.

ANNONS

Försvarar rosa

Men Lotta Günther, Statens fastighetsverks förvaltare på slottet, försvarar beslutet att provmåla med den gulrosa kulören.

–Vi håller till fullo med Madeleine Sjöstedt och vi vet ju att den allmänna opinionen gärna ser ett ljusare och klarare slott och det är också avsikten. Och sedan om det är exakt gult eller mer åt rosa är ju mer en smaksak. Det viktiga tycker vi är att kulören, putsen, fortsätter att verka som bakgrund till stenen, säger Günther.

Blandade åsikter

En snabbenkät gjord av TT visar att en knapp majoritet av de tillfrågade föredrog den gulrosa nyansen framför den gula. Men alla höll inte med.

–Jag tycker att det ska vara gult. Det ska synas lite mer tänker jag, det är ändå ett slott, säger Carina Ostén från Järfälla.

ANNONS