Färdigsallad i påse låg bakom salmonellautbrottet. Arkivbild.
Färdigsallad i påse låg bakom salmonellautbrottet. Arkivbild. Bild: Anders Wiklund/TT

Färdigsallad bakom höstens salmonellautbrott

ANNONS
|

Färdigskuren sallad i påse låg bakom det ovanligt stora salmonellautbrottet i Sverige i september och oktober, rapporterar P4 Halland.

– Det här är ett ovanligt stort utbrott, det är så att vi har enstaka salmonellafall av och till, och ser man att man får fler brukar man leta efter en gemensam nämnare, säger Maria Rydberg Mo, smittskyddsläkare i Region Halland.

Sammanlagt 95 personer i alla Sveriges regioner förutom Gävleborg, insjuknade till följd av att ha kommit i kontakt med salladen, enligt Folkhälsomyndighetens preliminära siffror. Västra Götaland drabbades hårdast.

– Det är en hel del som blir ganska svårt sjuka, åtminstone besvärligt svårt sjuka. Kanske inte livshotande sjuka, men det kan hända i enstaka fall, säger Rydberg Mo.

ANNONS

Salladen såldes nationellt av en större livsmedelsaktör.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS