Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Riksdagens talman Urban Ahlin (S).

Extremt ovanligt att riksdagen extrainkallas

Alliansen vill att riksdagen extrainkallas för att hantera frågan om misstroendeförklaringar mot tre S-ministrar. Att samla riksdagen under sommaren har bara hänt två gånger tidigare.

Det är riksdagens talman, Urban Ahlin (S), som har i uppgift att samla riksdagen.

– Det jag väntar på är 115 underskrifter med krav på ett extra sammanträde, och då kommer jag att kalla till ett extra sammanträde, säger han till TT.

Från det att de 115 underskrifterna lämnats in ska mötet ske inom tio dagar.

– På det sammanträdet kommer yrkandet att framställas och sedan ska det bordläggas ett antal gånger och sedan ska votering ske, säger Urban Ahlin till TT.

Tidigare har det bara skett vid två tillfällen att riksdagen extrainkallats, enligt riksdagens presstjänst. Första gången var i januari 2005. Då handlade det om att behandla ett utskottsinitiativ om att utnyttja PKU-registret för att identifiera tsunamikatastrofens offer. PKU-registret, egentligen PKU-biobanken, samlar blodprov från alla barn födda 1975 eller senare. För att kunna utnyttja registret krävdes en tillfällig lagändring.

Den andra gången riksdagen extrainkallats var i slutet av juni 2011. Då gällde det frågan om sjukförsäkringssystemet och den så kallade stupstocken. Talmannen beslutade då, på begäran av 137 ledamöter, att avbryta sommaruppehållet.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.