Extrema mängder cyanobakterier omger Gotland, enligt SMHI. Arkivbild.
Extrema mängder cyanobakterier omger Gotland, enligt SMHI. Arkivbild.

Extrem algblomning runt Gotland

SMHI:s satellitbilder visar på torsdagen extrema mängder cyanobakterier runt Gotland, och avråder från bad på öns östra sida. Region Gotland skärper dock inte sina försiktighetsrekommendationer.

ANNONS
|

Satellitbilder tagna vid klockan 10 på torsdagsförmiddagen visar att stora mängder cyanobakterier – även kallade blågröna alger – omger Gotland.

- Det är extremt mycket alger. Det går inte att bada på Gotlands östkust, säger Johannes Johansson, oceanograf vid SMHI, till TT.

Cyanobakterier är giftiga och kan utgöra en fara för barn och djur som får i sig dem – för mindre djur kan de rentav vara dödliga.

ANNONS

- Vår rekommendation är att man inte ska bada om man ser alger i vattnet, speciellt inte hundar och barn. Får man i sig algerna är risken stor att man får matförgiftningsliknande symptom, säger Johansson.

Stänger inte badplatser

Han poängterar att satelliterna har en upplösning på 300 meter och att man därför inte kan se exakt vilka stränder och badplatser som påverkas – något som också varierar från dag till dag beroende på vindens riktning.

Region Gotland uppger att man inte stänger ned några badplatser eller ändrar sina vanliga rekommendationer vid algblomning.

- Det är inte särskilt hälsofarligt för vuxna människor, man kan få lite huvudvärk eller magvärk. Det är inte så allvarligt, men djur och barn avråds från att bada, säger Jonatan Levin, miljöskyddsinspektör vid Region Gotland, till TT.

Vindriktning påverkar

- Även om det på bild ser ut som att hela Gotland är omringat avgörs algförekomsten av vindriktningen, så det finns alltid en sida av ön där vattnet är rent. Försök hitta en badplats där vinden inte ligger på – det varierar från dag till dag. Vi rekommenderar också sötvattensbadplatser, fortsätter Levin.

ANNONS

Överlag råder kraftig algblomning i hela Östersjön, förutom i de sydvästra delarna, enligt Johannes Johansson. Flera kommuner längs Danmarks Öresundskust har med röda flaggor avrått från bad på badplatser på grund av algerna, och i norra Polen har ett tjugotal badplatser mot Östersjön stängt.

Även Sveriges ostkust är drabbad från Blekinges kust upp till Stockholms skärgård, men blomningen är tunnare än runt Gotland.

TT

Fakta: Cyanobakterier

Cyanobakterier är ett släkte av mikroskopiska, så kallade kvävefixerande, organismer.

De har såväl växtliknande som bakterieliknande egenskaper, men ligger närmare gruppen bakterier och klassificeras därför som det.

Cyanobakterier existerar i många variationer, varav vissa är giftiga. De flesta är vattenlevande.

Vissa cyanobakterier har blågröna pigment, och kan bilda stora mängder slem som binder ihop dem i stora ansamlingar på vattenytan.

Dessa ansamlingar liknar algblomning, vilket gett upphov till det vanliga – men i sak felaktiga – namnet blågröna alger.

Källor: Livsmedelsverket, Havs- och vattenmyndigheten, NE

ANNONS